Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto van een bosuil op de Veluwe (gemaakt door Renée)

Door Renée

Wat eten we vandaag?

Renée | maandag 4 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 108x

Hij laat met zijn rollende roep weten dat hij onderweg is met voedsel. Zij komt overeind, roept enthousiast terug en pakt het even later graag van hem aan. Nog even een paar roepjes om te bedanken en dan hap-slik-weg. Maar wat bracht hij nou eigenlijk als prooi voor haar?
Vrouw bosuil met ware muis (WAM)

Wat staat er op het menu van deze bosuilen?

Door het onderzoek wat we al sinds 2015 via deze webcam doen, weten we dat op het menu van deze bosuilen vooral muizen staan. Van alle prooien die werden geteld was iets meer dan 80% een muis. Niet elke muis is hetzelfde, dus maken we daarin nog onderscheid tussen ware muizen, woelmuizen en spitsmuizen. 

De ware muizen hebben kraaloogjes, grote oren en een lange staart (WAM - met lAnge staart). De woelmuizen hebben een stompe kop, wat meer verborgen oren in de vacht en een korte staart (WOM - met kOrte staart). Spitsmuizen maken maar een heel klein deel uit van het menu, die zijn te herkennen aan hun spitse snuit. 

Ruim 13% van de prooien waren vogels. Soms lukt het om te herkennen welke soort het was, maar veel vaker weten we niet precies welk vogeltje de volgende ochtend niet meer zo vrolijk zal fluiten.

Kikkers zijn het ene jaar wel als prooi gezien en het andere jaar helemaal niet. Wanneer er voldoende  muizen rondlopen in het bos bij Jan, hoeven ze blijkbaar niet op jacht naar die groene springers. Dit jaar hebben we ze hier nog niet voorbij zien komen.

Vorige week bracht M wel een prooi die we in de afgelopen 10 jaar pas drie keer eerder hebben gezien, namelijk een vleermuis. Gemist? Kijk hier de “vleermuis”-clip!


Krijgt Vrouw bosuil wel genoeg te eten?

In de afgelopen jaren hebben we gezien dat M tijdens de broedfase gemiddeld twee keer per nacht eten komt brengen. Ook dit jaar lukt het hem weer om V van de nodige prooien te voorzien. Alleen de prooien die hij in de kast brengt tellen we mee, de prooien die hij misschien ook nog buiten beeld geeft uiteraard niet. Vanaf het eerste ei op 17 februari tot nu toe heeft hij 33 prooien gebracht. Wij maken ons geen zorgen, zolang V rustig door blijft broeden, zijn het er voor haar in ieder geval genoeg. 

 

Kijk en geniet nog even van de rust,

Renée

Man bosuil heeft net een vleermuis gebracht

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs