Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Wat eten we vandaag?

Renée | donderdag 7 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1065x

Dat is een vraag die in bijna elk huishouden dagelijks wordt gesteld. Soms is de vraagsteller blij met het antwoord, soms ook niet...dan wordt er een ander plan gemaakt. Vrouw bosuil heeft daarentegen niet veel keus en zal het voorlopig nog even moeten doen met wat Man bosuil haar komt brengen.

PO?

Vrouw bosuil (V) krijgt dit seizoen vooral muizen van Man bosuil (M). Als je meeleest in de chat of op de onderzoekssheet zie je vaak staan PO WAM of PO WOM. Vaste bezoekers weten vaak wat dit betekent, maar dat geldt niet voor iedereen. 

PO betekent ProoiOverdracht. Vaak wordt dit moment aangekondigd door de prachtige roep van M. Als je een keer niet bent vergeten het geluid aan te zetten, dan is dit het moment om goed op te letten! Op de buitencamera zie je M aan komen vliegen en soms even plaatsnemen op de tak, voordat hij het gat induikt. Op de binnencamera zie je M verschijnen in het gat met een prooi in zijn snavel. V pakt vervolgens de prooi over en peuzelt hem op. Soms pakt V de prooi niet meteen aan en komt M ontbijt op bed brengen (zie clip) .

 

WAM of WOM?

Een WAM is de afkorting voor een ware muis, zoals in ons geval meestal een bosmuis (een muis met een lange staart, minimaal 80% van de lichaamslengte). Een bosmuis heeft een gewicht variërend van 14 - 35 gram.

Een WOM is de afkorting voor een (rosse) woelmuis (een muis met een korte staart, maximaal 60% van de  lichaamslengte). Een rosse woelmuis heeft een gewicht variërend van 14 - 40 gram.

De verschillende soorten muizen kunnen we eigenlijk beter determineren in daglicht, want dan zie je de kleur van de vacht en van de staart. Bosmuizen hebben vaak een donkerbruine vacht en rosse woelmuizen vaak een rood-kastanjebruine vacht, allebei hebben ze een lichte buik. Mocht je het geluk hebben om ze te zien bewegen, dan kun je ze onderscheiden door hun manier van voortbewegen. Bosmuizen bewegen zich voort in een sprongengalop. Een rosse woelmuis rent dicht over de grond.

Dat kunnen wij op onze beelden allemaal niet zien, want op de camera's zien we alleen zwart-wit muizen door het infrarode licht. We kunnen ze daardoor vrijwel alleen onderscheiden door hun staartlengte.

Volgende keer meer over de variatie op het menu.

 

Hoe lang duurt het nog?

Tsja, het duurt in ieder geval niet zo heel lang meer. Tijdens het uitstapje van V eerder op deze avond werd gezien dat het ei een beetje bewoog. De beweging is bevestigd door onze clipmaker Emil, maar of de beweging vanuit het ei kwam of door de wind...dat valt niet met zekerheid te zeggen. Binnenkort zouden we mogelijk riedeltjes uit het ei kunnen horen en V zou dan zachtjes terug kunnen piepen. Als dit overgebleven ei, ei nummer 1 is, dan zou het morgen al kunnen uitkomen. Als dit ei het derde gelegde ei is, dan is de voorspelde uitkomstdatum woensdag pas. Het wordt dus spannend...

 

Kijk, luister en geniet!

Renée

Hoe lang duurt het nog?

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs