Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Sip Veenstra
It Fryske Gea
Sip Veenstra, It Fryske Gea | donderdag 17 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 740x
Vooral als je je bedenkt dat we ons het meeste zorgen maakten over dit nakomertje. Gelukkig zorgt voldoende voedselaanbod ervoor dat alle vier de kuikens topfit lijken onder moeders paraplu.
Maar wat eten ze dan precies? Dat is nog niet zo makkelijk op naam te brengen. Prooien worden vaak aangevoerd terwijl ze al gedeeltelijk geplukt of verscheurd zijn, omdat de ouders er al van hebben gegeten of ze hebben voorbereid voor consumptie. Onderzoekers zijn dan ook verschrikkelijk benieuwd wat voor prooien er naar het haviknest worden gebracht… op wat voor tijdstip, hoe vaak en ook alle andere waarnemingen zijn van harte welkom. En hiermee zijn jullie, natuurliefhebbers, mede-onderzoekers en fanatieke kijkers, bij Beleef de Lente al volop bezig.
Genoeg reden voor twee Friese havik onderzoekers om te vragen of zij van deze informatie gebruik mogen maken voor eigen onderzoek. Dit wordt dan ook weer gedeeld met Rijksuniversiteit in Wageningen. Geen probleem uiteraard. Leuk om te weten is, dat bij dit onderzoek onder andere camera’s worden geplaatst bij een nest of prooioverdracht-plaats in een akkerbouwgebied, een intensief landbouwgebied of een kruidenrijkweidevogelgebied. Dit wordt voornamelijk gedaan om inzicht te krijgen in de prooikeuze in verschillende biotopen.
Dus… vooral doorgaan met alles blijven noteren. Jullie informatie is zeer welkom en nuttig!
Dan weer even terug naar de nestlocatie. Ik heb hier donderdag even snel een kijkje genomen (uiteraard op veilige afstand). Ik sta daar een minuut of tien rustig te kijken en er is eigenlijk niks te zien. Totdat er door allerlei vogels wordt gealarmeerd.
Het havik mannetje is aantocht, maar kan geen prooi ontdekken. Daarna hoor ik de zeearend roepen. Ik zie hem eerst niet, maar hij blijkt hoog in de lucht te worden aangevallen door de buizerd. Deze buizerd heeft op 350 meter van het zeearend-nest een broedsel en is dan ook erg waakzaam. Vervolgens vliegt man havik erop af. Hij vindt dat de zeearend te dichtbij het haviknest komt, terwijl deze afstand nog wel een 150 meter is. Aan de waarnemingen van deze drie soorten roofvogels kan je aflezen dat het allemaal nog prima gaat, ondanks dat ze meer dan één keer per dag in elkaars vaarwater zitten.
It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..