Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Wat een hitte

Marlon de Haan | dinsdag 11 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 158x

Onze gierzwaluwen bereiden zich voor om naar de buitenwereld te gaan. Als ze eenmaal de nestkast verlaten, keren ze niet meer terug. Dat is maar goed ook, want in de zomer kan het in zo’n nestkast heel warm worden.

Nog even geduld a.u.b.

Soms oefenen ze met hun vleugels, de ander blijft op het nest zitten en de andere keer zijn ze elkaar aan het poetsen. Het is nog wachten voor hun en voor ons. De nestduur, dat wil zeggen hoe lang ze in het nest blijven, verschilt behoorlijk per nest. Dit kan wel verschillen tussen 32 dagen en 50 dagen. Dit is afhankelijk van meerdere factoren die nog niet geheel duidelijk zijn. Onze gierzwaluwen kunnen dus nog een tijdje in het nest zitten.

Warm, warmer, warmst

Dat betekent ook dat in late broedsels de nestjongen zelfs nog in augustus aanwezig kunnen zijn. Er wordt geschat dat in 1 op de 4 gevallen de nestjongen in augustus nog in het nest zitten. Laat augustus nou net de warmste maand zijn… Dat is niet een fijne maand om in een hokje te blijven zitten. Uit een onderzoek die afgelopen maand is gepubliceerd blijkt dat ingebouwde nestkasten (die kasten die ik heb beschreven in deze blog) de buitentemperatuur volgen. Dat is heel logisch. Het verschil zit hem wel tussen de kasten die geplaatst zijn op een zonnige gevel en een schaduw gevel. Op het westen (zonnige kant) zijn de nestkasten gemiddeld 10 graden Celsius warmer dan in de oostelijke gevels (schaduw). Op de oostelijke gevels waren de temperaturen gemiddeld 5 graden Celsius hoger.

Zweten

Gierzwaluwen hebben een lichaamstemperatuur van 42 graden. Zweten kunnen ze helaas niet. Om warmte te verliezen moeten ze hijgen met hun snavel open. Op warmere dagen zie je de jonge gierzwaluwen ook met hun snavel open. Ook gaan ze bij de opening van de kast zitten, want daar kan je de meeste warmte verliezen.

De eindact

Onze gierzwaluwen zijn geboren op 1 en 2 juni. Dat betekent dat de jongen vandaag (11 juli) al 40 dagen op het nest zitten. Zoals ik al heb gezegd is de uitvliegdatum van gierzwaluwen minder te voorspellen dan bij andere vogels. Geniet daarom nog van de jongen nu ze er nog zijn!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs