Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Joy de Vos
Joy de Vos | dinsdag 26 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1220x
Samen met de andere webcamkijkers vroeg ik mij af waar de ringen om de poten van de mannetjeshavik vandaan komen en hoe het ringen van roofvogels in het wild precies gaat. Het ringen van roofvogels is belangrijk voor onderzoek, je kan op deze manier namelijk de dieren volgen. Het vertelt je bijvoorbeeld waar ze naartoe trekken, hoe oud ze zijn geworden, wat voor gedrag ze vertonen, hoeveel voedsel er beschikbaar is en het geeft informatie over de sterfte onder de soort. Zo weten we dat meneer havik geringd is op 13 juni 2015 en al in Nationaal Park de Alde Feanen verblijft sinds 2013.
De meeste roofvogels worden geringd als ze nog nestjongen zijn. Wanneer volwassen vogels worden geringd, moet je ze eerst vangen, wat voor het dier veel stress kan opleveren. Voordat een jong wordt geringd, wordt deze eerst gemeten en gesekst. De ringmaat is namelijk vaak afhankelijk van het geslacht. Dit meten gaat als volgt… eerst wordt de vleugellengte gemeten, dan het gewicht en als laatste de krop. De vleugellengte wordt als eerste gemeten, omdat men zo de leeftijd en sekse van het dier kan bepalen.
Het Vogeltrekstation (Centrum voor vogeltrek en- demografie) is een samenwerkingsverband van NIOO-KNAW (Nederlands Instituut voor Ecologie) en de Ringersvereniging en regelt de dagelijkse gang van zaken rond het vangen en ringen van vogels voor wetenschappelijk onderzoek, beleid en bescherming van vogels. Het Vogeltrekstation heeft de beschikking over de ring- en terugmeldgegevens van vele miljoenen vogels, die al sinds 1911 in Nederland voorzien zijn van een ring. Ook verstrekt de instantie machtigingen aan individuele ringers in Nederland. Dit zijn er momenteel ruim 500. Gezamenlijk ringen ze ongeveer 285.000 vogels per jaar.
Mocht je een (dode) vogel vinden die geringd is, dan is het belangrijk dat je dit doorgeeft aan het Vogeltrekstation. Zij kunnen namelijk aan de hand van de ringgegevens de leeftijd bepalen en zien waar het dier vandaan komt. Zo help je mee met belangrijk onderzoek omtrent de vogels in Nederland!
Nu de lente is begonnen, verwachten we binnenkort een eerste ei. Maar wanneer kruipt er een kuiken uit dit ei? Raad de juiste dag, het tijdstip en maak kans op een vaarexcursie voor maximaal 6 personen door het prachtige leefgebied van de havik en de zeearend! De prijs is inclusief een lekker bakje koffie/thee en een heerlijk gebakje 😉.
Meer weten over over blogger Joy de Vos >>
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..