Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Hessels

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

Warmte in de kerkuilenkast

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | dinsdag 23 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 847x

Afgelopen zaterdag was een trieste dag. K3 ging dood en er waren veel emotionele reacties. We weten dat we het gedrag van vogels niet moeten vermenselijken maar het was wel verdrietig om het mee te beleven. De zomer is begonnen en de eerste warme dag is weer een feit.
Foto André Eijkenaar

Hitte in de kast

Hebben kerkuilen ook last van de warmte? Inderdaad, dat is zo. Volwassen kerkuilen kunnen de warmte ontlopen door koelere plekken op te zoeken. De jongen die nog in het nest zitten hebben het soms moeilijk.

De Beleef de Lente-jongen staan nog niet op punt van uitvliegen. Het kerkuilen duo is eind van deze week 5 weken oud en komen de kast nog niet uit. Dit duurt nog wel een aantal weken.

Hoge temperaturen

Zitten de kerkuilen in een schuur met een rieten dak, dan zijn er geen problemen, het blijft er veelal lekker koel. De Beleef de Lente kerkuilenkast hangt in de hooiberg en dus gelukkig niet in de felle zon en hoogstwaarschijnlijk ook lekker koel. Helaas zijn er ook nestkasten, die in een gebouw of schuur hangen met golfplaten. De temperatuur loopt dan soms op tot boven de 40 graden! Dat houden ze dan niet lang vol. Grote jongen springen dan uit de kast en de kleinere krijgen te weinig vocht binnen en drogen uit. Een kerkuil krijgt immers alleen vocht binnen via de prooien. Gelukkig is de prooiaanvoer voor de webcam-kerkuilen van Beleef de Lente nog steeds voldoende.

Oplossing

De oplossing is om de jongen met kast en al te verplaatsen naar een koelere plaats in de schuur of buiten in een boom. Door het blazen van de jongen weten de volwassen vogels de jongen snel te vinden. Vaak wordt er door de controleurs bij erg warm weer de deksel van de nestkast iets opgelicht door middel van een lat of steen om de luchtstroom in de kerkuilenkast te verbeteren.

De kerkuilen worden geringd

Veel kijkers van Beleef de Lente hebben hier een vraag over. En ja, we kunnen vertellen dat deze kerkuilen geringd gaan worden. Echter, door de Corona maatregelen kunnen we hier niet de aandacht aan schenken die de kasthouder en alle vrijwilligers van team kerkuil en Vogelbescherming Nederland gewend zijn.  Er komt natuurlijk wel een blog en vlog van het ringen van K1 en K2. In het volgende blog leg ik graag uit hoe dit gaat en wat het doel van het ringen is.

Geniet u ook zo van Beleef de Lente? Help dan een Tikkie mee

Helpt u mee?

 

 

 

 

Foto Reinder Dokter

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs