Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Warme mezen, koude mezen

Abe Moedt | maandag 4 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 613x

Hoe gaan pimpelmezen om met het wisselvallige en koude weer dat in de lente soms voorkomt? Is de kou en sneeuwval van afgelopen week een gevaar voor onze mezen? Daar ga ik het vandaag over hebben!
Een pimpelmees als bolletje, om warm te blijven.

Als eerste een korte melding: Aangezien het ondertussen vrijwel zeker is dat er deze lente pimpelmezen broeden in Beleef de lente koolmees-nestkast zal de website ook zeer veranderen. De koolmees camera, zal dan pimpelmees heten. Om technische redenen laat deze verandering nog even op zich wachten.

Pimpelmezen in de kou

Over het algemeen hoeven we ons niet zo’n zorgen te maken over de beleef de lente pimpelmezen, de mezen kunnen namelijk prima overleven in de kou! De pimpelmees komt ook voor in Grote delen van Zweden, Finland, Noorwegen en Rusland, daar kan het in de winter nog een stuk kouder worden dan bij ons in Nederland.

De pimpelmees heeft verschillende manieren waarop het omgaat met koud weer. Als eerste zetten pimpelmezen, net als de meeste vogels, hun veren op om warm te blijven. Dit kan je heel goed zien omdat de pimpelmees er dan als een balletje uit ziet. Het is in tijde van kou voor de pimpelmees vooral belangrijk dat er altijd genoeg te eten is, voedsel zorgt er voor dat de mezen op temperatuur kunnen blijven en het koude weer door kunnen komen, de zaden en bollen die je in de winter thuis op hebt gehangen zijn dus erg belangrijk!

Problemen voor de kuikens.

Hoewel de volwassen mezen de kou goed aan kunnen levert het wel problemen op bij het broeden. Als het koud is zijn er namelijk veel minder insecten te vinden, zonder deze insecten kunnen de ouders hun jongkies niet voeden, zo kunnen veel jonge mezen sterven. Om dit op te lossen stellen mezen hun broeden zo veel mogelijk uit, dat zou met de huidige kou dus ook het geval kunnen zijn. Wat in ieder geval helpt voor de kuikens is een lekker warm nest, hier kunt u nog een keer zien hoe dit gebouwd wordt.

Voor de geïnteresseerde lezer

In 2021 deden wetenschappers aan de Universiteiten van Lund & Glasgow afgelopen jaar een onderzoek naar hoe mezen zichzelf in de winter verwarmen door extra energie te halen uit hun bloedcellen. Vindt u dat nou interessant, dan kunt u daar hier meer over lezen.

Rupsen zijn erg belangrijk om de jonge meesjes te voeden!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs