Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Wanneer komen de kuikens?

Jessika Rietveld | donderdag 6 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1255x

Na vier weken de broedende blauwe reigers te hebben gevolgd, vraag je je misschien af wanneer de kuikens komen. Hoe lang duurt het broeden en hoe kun je, met ons verborgen nest, zien wanneer een van de eieren is uitgekomen?

Broeden

Blauwe reigers beginnen direct na het leggen van het eerste ei te broeden, ook al doen ze dit in het begin nog onregelmatig. Vanaf het tweede ei wordt er serieus bebroed, een taak waar zowel pa als ma Blauwe Reiger zorg voor dragen De broedperiode is voor het reigerpaar een rustige periode. Broeden is een ééntonig karwei en vaak probeert de broedende vogel dan te slapen. Af en toe staat hij/zij op om zich wat uit te strekken, de veren te poetsen of her en der wat takjes in het nest te herschikken.

Elke vogel broedt een aantal uren achter elkaar en wordt dan afgelost. Als de aflossende reiger aan komt vliegen, volgt een begroeting. Daarna verlaat de afgeloste vogel meestal snel het nest. Soms moet de aflosser even wat geduld hebben. In het filmpje Wisseling van de wacht is te zien dat de afgeloste vogel nog even in het nest blijft liggen en rustig wat takjes lijkt te herschikken voordat hij of zij opstaat om plaats te maken voor de aflossende wederhelft.

Zo gaan de dagen voorbij, tot het moment dat de eieren uitkomen. De broedtijd van blauwe reigers ligt meestal tussen de 25 en 28 dagen. De lege eierdoppen worden meestal door de ouders het nest uitgegooid. Het vinden van lege eieren is een indicatie dat de jongen zijn geboren. Van achter ons beeldscherm kunnen wij dat natuurlijk niet zien. Maar we kunnen wel op het gedrag van de vogels letten. Wanneer er een ei is uitgekomen is de broedende vogel vaak onrustig en zal hij/zij zich zeer voorzichtig door het nest bewegen.

 

Kuikens…

Vandaag is het precies 28 dagen geleden dat het filmpje is geplaatst dat de blauwe reigers vrijwel zeker aan het broeden zijn. Dat betekent dat we nu ieder moment het eerste kuiken zouden kunnen verwachten. Tenzij het broedsel verloren is gegaan en is vervangen door een nieuw legsel, zoals Frank in het vorige blog schreef. Dan moeten we nog even wachten…

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Blauwe reiger Alle Beleef de Lente blogs