Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland
Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 8 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 461x
In het eerdere blog van Bernice is te lezen dat de kerkuilen hun hooiberg verdedigen. Zo laten ze ook weten dat ze een paar zijn en dat het hún plek is: hier wonen wij!
Het mannetje kerkuil laat ook korte en luide kreten horen en dit heeft ook een geslachtelijke functie. De roep lokt het vrouwtje om de eicellen te gaan ontwikkelen. Wat we zien is dat vrouwkerkuil al wel langer in de nestkast verblijft en regelmatig haar bedelroep laat horen aan man kerkuil. Zo geeft ze aan dat hij prooien aan zijn partner moet komen brengen. Ondanks al deze signalen kan het toch vaak nog wel een week of zes duren voordat het eerste ei er is.
Geleidelijk zullen we het aantal paringen zien toe nemen. Deze zijn uiteraard bedoeld voor bevruchting van de eieren, maar ook om de paarband te verstevigen.
Ongeveer vier weken voordat de kerkuil het eerste ei legt, wordt er op de nestplaats gepaard. Wat team Kerkuil heeft kunnen waarnemen begon het paren op 13-02-2023.
Meestal krijgt een kerkuil 4 tot 7 eieren. Bij uitzondering zijn dat er meer dan 10. Dit gebeurt tijdens goede muizenjaren. Ze moet een enorme eiwit- en vetreserve opbouwen in haar lichaam voordat ze het eerste ei legt.
Conclusie: als vrouw kerkuil meer voedsel krijgt, dus als er meer muizen in de buurt zijn, is haar reserve groter. En legt vrouw kerkuil dus ook meer eieren.
Ik hoop dat ik voldoende informatie gegeven heb, zodat ik je kan verleiden om een gokje te wagen wanneer het eerste ei gelegd gaat worden. Dit natuurlijk voor de eeuwige roem van seizoen 2023.
De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..