Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Een jong heeft een blaadje buitgemaakt. Mooi oefenmateriaal.

Door Cees van Kempen

Waar zijn ze gebleven?

Cees van Kempen | donderdag 18 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1000x

Na het uitvliegen lieten de jongen zich nog zien op de tak voor de webcam. Toch zullen de jongen de komende tijd waarschijnlijk opvallend afwezig zijn.

Je zou toch zeggen, met zes uitgevlogen jongen, dat er vrijwel voortdurend een of meer jongen voor de webcam buiten zouden zitten. Waarom is dat niet het geval?

 

Eerst weggelokt

Gedurende enkele dagen na het uitvliegen worden de jongen nog gevoerd door de ouders. De jongen kunnen nu nog niet of nauwelijks vissen. Dat kunstje moeten ze nog leren. Maar als pa of ma een vis brengt, wordt deze meestal niet in de buurt van het nest aangeboden. En een jong dat wel dicht bij het nest zit, wordt met de vis weggelokt naar verder weg. De oudervogels zijn namelijk begonnen met het opknappen van de nestkamer, om snel een tweede broedsel groot te brengen. En ze willen roofdieren natuurlijk niet attent laten maken op hun nestplek, door een stel onbeholpen jongen.

 

Hoe leren ze vissen?

De eerste dagen na het uitvliegen zitten de jongen daarom meestal op ruime afstand van waar ze geboren en getogen zijn. En dat kan best een halve kilometer verderop zijn. Ver weg dus ook van onze webcam. Daar worden ze gevoerd en leren ze vissen. Hoe? Door het kunstje af te kijken van de ouders, maar vooral ook door zelf naar dingetjes te duiken. Visjes vangen lukt ze eerst nog niet, maar ze kunnen wel tientallen takjes, blaadjes en andere ‘rommel’ uit het water vissen. Zo leren ze bijvoorbeeld omgaan met de breking van het licht door het water. Een prooi is nooit precies op de plek waar je hem van boven het water ziet! Ze oefenen zelfs met takjes hoe ze straks een vis moeten doodslaan. Door een 'gevangen' takje 'dood' te slaan. Het ziet er koddig uit, maar is heel belangrijk leergedrag.

 

Uiteindelijk weggejaagd

Naarmate ze ouder worden gaan ze ook weer meer van de omgeving verkennen. Zo kan het gaan gebeuren dat er de komende weken toch weer vaker een jonge ijsvogel op de tak voor de webcam verschijnt. Maar als een van de ouders het ziet, kan het jong zich maar beter uit de voeten maken. De ouders zullen er niet voor schromen het jong agressief uit het territorium weg te jagen. In minder dan een week slaat de broedzorg om in territoriumgedrag en is het eigen nageslacht niet meer welkom.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs