Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: screen shot bevuild ei nr. 5

Door Leo Daanen
Stork

Waar blijft kuiken 5 nu ?

Leo Daanen, STORK | dinsdag 30 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1603x

Inmiddels zijn we gewend aan de beelden met vier sportieve kuikens, maar waar blijft nummertje 5 nu ? Op de foto boven draait Ma het ei en zie hoe vuil het is.

Oorzaak, of is die er niet ?

Ei 5 ligt nog steeds tussen de vier kuikens te wachten totdat de schil doorbroken wordt. Maar hoe kan dat nu, dat het kuiken nog steeds niet uit het ei kruipt. Dit kan natuurlijk meerdere oorzaken hebben en ik zet ze even voor jullie op een rijtje.

Bevruchting

Het ei kan om de een of andere reden niet bevrucht zijn, dit komt wel vaker voor. Men zegt dan het ei is “schier” en dus niet bevrucht. Daardoor groeit er dus ook geen kuiken in het ei. Het ei zal op den duur gaan rotten, of breekt kapot, of door het gisting proces binnenin, knapt het dan.

Bebroeding

Als een ei bijv. te diep in de kom blijft liggen en met keren niet goed, of vaak genoeg gedraaid is, kan het ook niet goed bebroed worden. Als een ei te weinig bebroed wordt, koel het af en gaat de ontwikkeling van het kuiken niet verder. Het kuiken sterft en zal dus niet uit het ei kruipen.

Bevuiling

Soms zie je bij vogeleieren wel eens dat het helemaal vol luizenpoep zit, of zoals bij dit ei het helemaal vuil is geworden. Een eischaal is enigszins poreus waardoor er zuurstof binnen kan dringen. Een ei dat vol met vlooienpoep zit slaat dicht en zo komt er geen zuurstof meer binnen. Idem gebeurd dit met een heel bevuild ei, dus ook dit zou een oorzaak kunnen zijn.

Barst

Een ei kan ook een deukje opgelopen hebben, een barst dus, net zoals bij de bosuilen gebeurde. Het ei droogt dan uit en de vrucht hoe klein of groot die ook is sterft dan af. Het ei zal ook dan niet uitkomen en in deze vorm helemaal uitdrogen. Eerder heb ik al eens verteld dat ik oude niet uitgekomen eieren uitblaas en bewaar voor educatie. Maar als een ei een kuiken bevat, dan kan je het ook niet uitblazen.

Operatie

In dit geval, krijg je het ei niet leeg en kun je er niets mee. Maar . . . . chirurg Leo weet daar wel raad mee. Nee geen scalpel, maar een Dremel (klein slijp/frees machientje ;-) waarmee ik een luikje in het ei maak. Zo kan ik het ongeboren kuiken verwijderen en tot op zekere hoogte onderzoeken of het niet misvormd is en of waarom het niet uitgekomen is.  

Conclusie

Ja en nu, nu weet ik nog niets zullen jullie denken. Klopt, ik ook niet haha, maar wat ik wel weet is dat het 1 van bovenstaande oorzaken moet zijn. Hopelijk zijn jullie niet geschrokken van het kuiken, het was al lang dood hoor vandaar het ook niet uitkwam. Dit was een niet uitgekomen ei van de ooievaars uit Gennep in voorgaande jaren, wat ik mee naar beneden genomen heb tijdens het ringen.

Groetjes,  Leo     Houdoe.

Foto Leo: Opengemaakt ooievaars ei met bijna volgroeid kuiken erin, doodsoorzaak ???

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs