Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland
Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 21 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1218x
Trouwe clubhuizers noteren de prooien die gezien worden en Nella kijkt elke dag trouw de nachtelijke beelden na en telt exact het aantal prooien dat vrouw kerkuil in de nacht naar de nestkast brengt. Door de exacte kennis van het voedselaanbod kunnen we u iets vertellen over de vraag hoe het gaat het met de jonge kerkuilen van Beleef van Lente.
Het is een geweldige inspanning van deze vrijwilligers. Hulde!
Ringen of niet ringen, dat is altijd de vraag als zich jongen in een nestkast bevinden. We weten dat Peter, de eigenaar van deze kerkuilenkast, de jonge kerkuilen niet wil laten ringen. Dit respecteren we uiteraard, iedereen heeft hier zijn eigen beweegreden voor, zoals zo min mogelijk de uilen verstoren of men vindt dat er al voldoende onderzoek gedaan is. Zelf ring ik wél kerkuiljongen en vind dat ook belangrijk, omdat we zo meer over de soort te weten komen, dat kan bijdragen aan hun bescherming.
Tijdens het ringen krijgen de jonge vogels niet alleen een ring om, maar meten we ook vleugellengtes en gewicht. Deze gegevens zeggen iets over de conditie van de jongen. Verder kijken we of de vogels misschien groeistoornissen hebben. Dat kan komen door parasieten zoals mijten en luisvliegen. Bij de jongen van Beleef de Lente weten we dat nu niet.
Maar wat weten we wél over de jonge vogels waarnaar u via de webcam kijkt? Het eerste kuiken is nu 45 dagen oud (zo’n 6,5 week). Vanaf de vijfde week heeft hij bijna het gewicht van een volwassen kerkuil. Een volwassen top vrouw kan tot 570 gram wegen en een top man tot 470 gram. Een man kerkuil is dus kleiner en lichter dan een vrouw kerkuil.
Als ik nu van gemiddelden uitga, zou een jonge kerkuil van 45 dagen een vleugellengte van 207,3 mm hebben. Hier hoort een streefgewicht van 337 gram bij.
Als ik op de sheet met prooi-aanvoer kijk, zijn er de afgelopen week een nacht 17 prooien gebracht, de nacht erop 11 prooien en afgelopen nacht 7 prooien. Gemiddeld heeft een jong per dag een gram of 75 nodig. Een muis weegt gemiddeld tussen de 30 en de 60 gram, afhankelijk van de soort muis en zijn grootte. Stel dat een muis gemiddeld 45 gram weegt, dan kan je ongeveer bekijken hoe de voedselaanvoer afgelopen week is.
Mijn conclusie is: op dit moment lijkt de prooiaanvoer dus voldoende. Vrouw kerkuil – die het alleen moet rooien – houdt zich dus goed staande.
Normaal gesproken verdwijnt vanaf de zesde week het dons achter de kop en daarvoor in de plaats komen veren. De slag- en staartpennen zijn aan het begin van de achtste week volledig ontwikkeld. De eerste vliegoefeningen vinden plaats op de nestplaats en in de naaste omgeving van het nest. Ze oefenen veelvuldig en tegen het einde van de negende week vliegt een jonge kerkuil redelijk goed en gaat voor korte perioden zelfs naar buiten.
We gaan het zien!
De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..