Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Voor het geluk geboren

Ronald van Harxen, STONE | zondag 7 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 815x

Twee zorgzame ouders, toegewijde pleegouders, een pracht van een dak boven je hoofd, een gastvrije perenboom en een menukaart om je vingers bij af te likken. Some have it all! Ons drietal lijkt voor het geluk geboren. Vooral de catering is bijzonder: ***, zowel voor de keuken als voor de bediening.
Het 'pierepoaltje' waarvanaf de uilen naar regenwormen speuren.

Ons drietal is echter niet alleen in het juiste nest nest geboren, maar ook op het juiste moment. En dat is alleen voor echte Guusjes weggelegd. Stripliefhebbers kennen hem wel, de neef van Donald Duck die voor het geluk in de wieg lijkt gelegd. Op het juiste moment geboren is iets wat je als ei of jong niet kunt afdwingen. Daar moet je net als Guus Geluk een klavertje vier voor hebben.

Het eerste klaverblaadje

Natuurlijk kun je als ma steenuil niet weten dat er op 5 en 7 mei gemaaid wordt en dat het verstandig is op dat moment kleine jongen te hebben. Toch gebeurde het wel. De maaibeurten kwamen precies op tijd en leverden in een paar dagen tijd bijna 60 muizen op. Precies op het moment dat ze het hardst nodig waren. Een week of twee later het eerste ei gelegd (wat normaal zou zijn geweest) en de piek was voorbij geweest. Kwestie van geluk hebben dus.

Het tweede klaverblaadje

Vervolgens breekt er een warme en droge periode aan die ervoor zorgt dat er elke avond honderden meikevers op vrijerspad gaan. Klein kunstje voor de ouders er daar avond aan avond enkele tientallen van af te romen. Er zijn zelfs zoveel meikevers dat het record uit 2019 (1389) genaderd wordt. De teller tot en met vrijdag staat op 1359. Topdagen: 22 en 26 mei met respectievelijk 94 en 91 snorfietsers. Nog 31 erbij en we hebben een nieuw record. Kwestie van geluk hebben dus.

Het derde klaverblaadje

Omdat de droogte toch wel buitenproportionele vormen begint aan te nemen, besluit Benno - in een poging zijn gazon te redden - te gaan sproeien, eerst met water van de buren, later met water uit de eigen put. Gevolg: de regenwormen - die diep in hun ondergrondse holen waren weggekropen - worden wakker en komen massaal aan de oppervlakte. Nu de meikevers een beetje op beginnen te raken - het is tenslotte al eind mei - precies op het goede moment. De dagen erna verschijnen er voor het eerst weer flinke aantallen regenwormen op het menu. De sappige slierten gaan er in als Italiaanse spaghetti. Toevallig staat er in een border aan de rand van het gazon een paaltje, waarschijnlijk ooit bedoeld om de jonge boom te ondersteunen. Van daaruit heb je als steenuil een perfect overzicht over rondscharrelende regenwormen. En dat is dan ook wat ze doen. Speurend vanaf het 'pierenpoaltje' vangen ze de ene na de andere regenworm: 82 in 5 sproeidagen. Kwestie van geluk hebben dus.

Het vierde klaverblaadje

Om Benno en de uilen een handje te helpen, besluit moeder natuur het hemelse sproeiverbod op te heffen en de wolken open te zetten. Op 4 en 5 juni regent het beide dagen meer dan 13 mm. De regenwormen verzuipen bijkans in hun holen en komen massaal naar boven om lucht te happen en te paren. Gevolg: 37, repectievelijk 49 wormen voor onze Guusjes. Door het slechte vliegweer houden de meikevers zich wel gedeisd. Geen probleem echter, die waren toch al bijna op. Regenwormen nemen hun plaats in. Kwestie van geluk hebben dus.

4 keer geluk, 4 blaadjes van het klavertje: dat kan geen toeval zijn, dan moet je wel voor het geluk zijn geboren, of Guusje heten!

Op dit schuurtje zit BOS vaak als hij uit beeld is. Op de achtergrond is de nestboom te zien en op de voorgrond het regenwormengazaon.

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs