Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Volop ontwikkelingen

Frank van Groen | zondag 14 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 959x

Met die schrale oostenwind moet het bepaald geen straf zijn voor onze kauwen om in de kast te verblijven. In Winterswijk zit een kauw achter de takkenbos. Houdt ons kauwtje hier een eitje warm?

Overspel?

In het filmpje indringer van drie dagen geleden is te zien hoe in de kast een paring plaatsvindt terwijl een derde kauw toekijkt. Wat moeten we daar nu van denken? Het lijkt te gaan om twee mannetjeskauwen die allebei wel met het overduidelijk paringsbereide vrouwtje aan de slag willen. Hoewel er niet echt gevochten wordt lijkt de kauw die achter het net vist het niet leuk te vinden. Gaat het hier om een hooggeplaatst heerschap dat op een makkelijke manier zijn genen wil doorgeven? Het zou zomaar kunnen. Aangezien kauwen sociale dieren zijn die leven in een hiërarchische maatschappij en de paartjes een band voor het leven aangaan verwacht ik echter geen scheiding.

De eerste eieren

Ook in Dongen zit een kauw in de broedhouding, terwijl buiten het zonnetje schijnt, maar het wel fris is voor de tijd van het jaar. Gelukkig kunnen we hier beter meekijken wat er gebeurt. Nadat gistermorgen het eerste ei in Dongen werd gelegd door moeder kauw, terwijl pa kauw toekeek, was vanochtend ruim een dag na het eerste ei het tweede ei aan de beurt. In het filmpje twee is mooi te zien hoe dat leggen in z’n werk gaat. De voorspelling die Ronald afgelopen donderdag in zijn blog waar wachten ze nog op deed kwam zo mooi uit.

Hoe nu verder?

Normaal gesproken bestaat een kauwenlegsel uit 4 tot 6 eieren. Soms worden maar 2 eieren gelegd. In uitzonderlijke gevallen gaat het om negen stuks. Alleen het vrouwtje broedt en dat begint al met het eerste ei. Na een broedtijd van 17-18 dagen komen de baby kauwtjes uit het ei.

Wanneer nu, net als het stel krakerskauwen van vorig jaar deed, netjes het gemiddelde aantal van vijf eitjes wordt gelegd met tussenpozen van een dag, kan het eerste ei al uitkomen op 4 mei.

Blijven kijken dus de komende dagen om er achter te komen hoeveel eieren nog volgen. En met een beetje geluk kunnen we ook nog wat zien in de kast in Winterswijk. Dus vergeet niet af en toe ook daar even te kijken.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs