Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Welke vogel zie je?

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Vogels kijken, wat een hobby!

Bart Franken | maandag 24 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 221x

Tja... Dan heb je de hele dag die webcam aan staan... En ineens in een flits zie je wat in beeld verschijnen! Een prachtig vogeltje!!! Maar... wat is het dan? :)

Zo begon het voor mij ook ooit, het vogels kijken. Of zoals we dat in vakjargon noemen "vogelen". Ik zag wat vliegen, prachtige kleuren, maar wist niet wat het was. Nieuwsgierigheid... 

Een vogelboekje en een verrekijker waren het enige wat ik nodig had en voor ik het wist, ging ik die mooie vogels ook zonder vogelboek herkennen. Zo werd een mooie hobby bij mij geboren, waar ik tot op de dag van vandaag nog heel veel plezier aan beleef en ondertussen langzaam al begin door te geven aan mijn dochter.

Hobby al eeuwen oud

Vogels kijken... het zal ongetwijfeld zo oud zijn als de vogel en de mens zelf. Ze zullen elkaar ongetwijfeld vaker hebben bekeken, die vogel en die mens. Maar vroeger was het waarschijnlijk vooral omdat vogels iets waren wat de mens kon eten.

In de Middeleeuwen begon men naast de voedingswaarde ook de pracht en praal te waarderen. De veren werden veel gebruikt in kleding en op hoeden, maar het houden van exotische vogels was ook een status van welvaart. De schoonheid, de geluiden, het fleurde de boel een beetje op daar. 

En toen... was er de vogelaar

Tja, waar is de hedendaagse vogelaar dan ontstaan? Dat is moeilijk te zeggen, maar ergens rond 1900 waarschijnlijk. Toen werd ook de Nederlandse Ornithologische Vereeniging opgericht (1901). Later werd dit de NOU, de Nederlandse Ornithologische Unie voor amateur en professionele vogelonderzoekers.

Tja, er waren dus ook ornithologen (vogeldeskundigen). De mensen die naar vogels kijken verheven hebben tot een studie en onderzoek  doen naar bijvoorbeeld gedrag en ecologie. Door dit soort gepassioneerde mensen zijn we veel te weten gekomen over onze gevleugelde vrienden. Maar termen zoals "Twitcher", "Birdnerd" en "spotter" zullen in die kringen niet zo veel gebruikt zijn rond 1900 denk ik zo. In de loop van de 20ste eeuw kwamen er steeds meer vogelgidsen, maar het vogelen zoals we dat nu kennen als hobby werd vooral in de jaren '80 en '90 past echt wat populairder.

 

Vogelen: spaar ze allemaal!

Bepakt en bezakt met een vogelgids, verrekijker, telescoop, camera en een mobiele app trekt tegenwoordig menig vogelliefhebber er op uit. Vogels kijken als hobby is tijdens de corona lockdowns nóg veel populairder geworden. Tja, de natuur is altijd en voor iedereen bereikbaar... 

Maar twitchers spannen de kroon. Vogelalarm!?!?! Twitchers laten alles per direct achter waar ze op dat moment mee bezig zijn als er een zeldzaam vogeltje gespot wordt, vooral om ze op hun "Nederland Lijst" te hebben, of omdat ze een "Big Year" doen, of omdat de soort een "Lifer" voor ze is. 

Maar genoeg over deze "soortenjagers". Ik ga jullie niet verder vermoeien met al die terminologie. Vele Beleef de Lente kijkers zijn nog lang niet zo ver. Ik zie mooie vragen voorbij komen via stel een vraag. Misschien heb jij ook wel een vraag ingediend? Heel goed! Blijf dat vooral doen die vragen! Dat vinden we leuk bij Beleef de Lente. Wij proberen ze zo goed mogelijk te beantwoorden en soms helpt het ons blogjes te schrijven. Denk je een vogel al wel goed te herkennen? Geef het dan door via de knop met "Tip". Zo kunnen we voor iedereen mooie clipjes maken.

En hoe doe je dat dan? Een vogel herkennen?

Natuurlijk hebben we hier wat trucjes waar je geen verrekijker of telescoop voor nodig hebt. fijn dat je beeld op pauze kunt zetten en bij de clipjes terug kunt kijken. Als je nog niet zo bedreven bent in het herkennen van vogels, kan ik een herkenningskaart of vogelgids aanbevelen. Op de webshop van Vogelbescherming kun je veel verschillende gidsen vinden. 

Ben je geïnspireerd en wil je zelf er op uit om vogels te gaan kijken, maar je weet nog niet zo goed hoe? Vogelbescherming heeft Vogels kijken: 9 tips voor beginners. Of ga mee met een van de Vogelbescherming excursies. Van 6 tot 14 mei is het weer Nationale Vogelweek!

En denk je nu, dit is me toch allemaal veel te veel. Blijf dan lekker kijken naar Beleef de Lente en geniet!

~ Bart

De Appelvink. Een goed te herkennen vogel door zijn opvallende masker en mooie, oranje-bruine kleuren. Foto: IStock.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs