Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Vogel zonder eigenschappen

Roos Tol | zondag 16 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 542x

Hij was er vorig jaar niet bij – of is toen niet als zichzelf herkend. Want hij is opvallend door onopvallendheid. Dat zijn er meer in de categorie “kleine bruingrijsgeelwittige vogeltjes”, maar als je op dit zangertje zoekt, kom je deze eigenschap telkens weer tegen. Opvallend onopvallend.

We begroeten een nieuwe soort: de Tuinfluiter!

Het herkennen van de Tuinfluiter (Sylvia borin) zorgt regelmatig voor verwarring bij zelfs ervaren vogelaars. Het meest wordt hij verward met de zwartkop (Sylvia atricapilla). Maar ook Tjiftjaf, Fitis, Grasmus en Braamsluiper delen zijn profiel.
“Overwegend grijsbruin met beige en grijswit”. Oja en soms een toefje witbruin. Of bruingrijs.  

Determinatie

Echt vleiend zijn de omschrijvingen niet, naar menselijke gevoeligheden: stevig gebouwd, mollig, gedrongen, korte dikke snavel, onopvallende oogstreep…
“Grijze muis” noemen we zo iemand in onze eigen wereld. Het ontbreken van kenmerken als voornaamste kenmerk!

Hilarisch vind ik de tips die het boek Vogeldeterminatie geeft om de zang van zwartkop en tuinfluiter uit elkaar te houden.
De Tuinfluiter klinkt als een versnelde merel.
Een handig geheugensteuntje is dat Tuinfluiter klinkt als iemand die probeert om te snel te praten, terwijl Zwartkop klinkt als een gek die probeert te fluiten.”

Ook weer leuk om te weten: “Als je hem niet kan onderscheiden, kan het goed zijn dat je helemaal geen Tuinfluiter hoort.”

Het lijkt erop dat de auteurs geen liefhebbers zijn van Zwartkoppen. “Waar de zang van Zwartkop wordt gedomineerd door hoge dissonante fluittonen (later genoemd: manisch gefluit), is de opmerkelijke zang van Tuinfluiter snel en uiterst ingewikkeld, met mooie lage, zachte frasen (…).

Laat je horen… en hopelijk vaak zien

Onze grijsbruinbeigegrijswitte nieuwkomer komt helemaal uit Afrika van onder de Sahara naar ons toe om twee keer vijf eieren uit te broeden - gezamenlijk. Je hebt hem graag in je tuin, want hij is verzot op bladluizen. Maar eet ook insecten en spinnen en in het najaar, vóór de herfsttrek, bessen, fruit en zaden.

Welkom bij de vijver, Vogel Zonder Eigenschappen!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs