Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Vlinders in de buik

Ronald van Harxen, STONE | zondag 23 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 112x

Iedereen kent dat gevoel wel: je ziet een leuk iemand en pats boem: vlinders in je buik! Je slaapt niet meer, je eet niet meer, je denkt niet meer. Steenuilen hebben daar in deze tijd van het jaar ook last van. Niet zozeer figuurlijk - al wil ik dat zeker ook niet uitsluiten - maar letterlijk.

Het aantal nachtvlinders dat dit jaar is binnengebracht, is echter bijzonder klein. Slechts dertien, om precies te zijn. Al sluit ik niet uit dat er onder de vele prooien die niet op soort gebracht konden worden, ook nog de nodige nachtvlinders verscholen gaan. Het regenachtige weer en de vroege legselstart zal zeker invloed hebben op het geringe aantal dit jaar. Hoe dan ook, hoe anders was dat in 2023 toen maar liefst 249 nachtvlinders werden gevangen, goed voor een slordige 12% van het aantal prooien.

Meer dan 2000 soorten

Nu komen er in Nederland ongeveer 865 macro-nachtvlinders voor en daarnaast nog eens ruim 1480 micro-soorten. Dus de ene nachtvlinder is beslist de andere niet. Het herkennen van de soort is vanwege de lage resolutie van de beelden helaas niet mogelijk. Toch zou het interessant zijn iets meer te weten welke soorten gevangen worden.

Haarscherpe beelden

In het kader van ons voedselonderzoek hebben we een aantal nestkasten met camera's uitgerust. In twee daarvan zijn eieren gelegd en jongen uitgekomen. De camera's die op de invliegopening gericht staan, leveren ongekend scherpe beelden op. Zo scherp dat - voor de eerste keer! - een aantal nachtvlinders op naam gebracht kon worden. Dat leverde prachtige namen op als huismoeder, hopwortelboorder, zwart weeskind, groot avondrood, bleke grasuil, dennepijlstaart en donsvlinder (om er maar eens een paar te noemen).  

Artikel in Uilen

In het komende nummer van Uilen (maart 2025) nemen vlinderexpert Barry Teunissen ik u mee naar de onbekende wereld van steenuilen en nachtvlinders. Alleen al om de prachtige foto's de moeite van een lidmaatschap van STONE waard. Dan krijgt u Uilen gratis in de bus!

 

Foto in de kop: dagpauwoogpijlstaart


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs