Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
MM dit is een man

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Vliegoefeningen op de plank

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zaterdag 1 juli 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1095x

Het eerste kuiken uit het Beleef de Lente-nest ontwikkeld zich geheel en al volgens het uilenspoorboekje. Wat houdt dat in én wat kunnen we de komende tijd verwachten?
MM dit is een vrouw

Oefenen met vliegen

Aan het begin van de achtste week vinden meestal de eerste vliegoefeningen plaats op het nest en in de naaste omgeving. Het eerste kuiken is morgen acht weken oud. En inderdaad, er wordt veelvuldig geoefend. Tegen het einde van de negende week is het gebruikelijk dat een jonge kerkuil redelijk goed vliegt en voor kortere perioden zelfs naar buiten gaat. Dat gaan we volgende week dan hopelijk meemaken.

Broers en zussen voeren

Als de nestkast zich in een schuur bevindt, gaan jongen vaak in de nok zitten blazen, Daar krijgt hij dan zijn voedsel. Wanneer het jong verzadigd is, neemt het de prooi in ontvangst van de ouder en brengt deze naar zijn broers of zussen die zich nog op de nestplaats bevinden. Omdat vrouw kerkuil bij Beleef de Lente er alleen voorstaat, verwacht ik niet dat we dit gedrag kunnen waarnemen.

Spelen met eten

In deze periode zoeken de jonge kerkuilen naar een roestplaats om daar gezamenlijk de dag door te brengen. Maar ’s avonds zijn ze weer op het nest te vinden om voedsel te ontvangen. Wanner de jongen verzadigd zijn gaan ze spelen met de muizen of ander nestmateriaal. Ze doen dat  door afwisselend de muis of materiaal vast te pakken en weer los te laten. Ze gebruiken daarbij alleen hun klauwen. In de negende week bespringen de jongen de dode muis en ‘vangen’ het met beide klauwen. Dit spel is ook te zien met takken of ander nestmateriaal.  

Hoe zien ze er dan uit? Een jong van negen weken heeft bijna geen dons meer, hooguit nog wat onder aan de buikzijde. De jongen gaan steeds meer op een volwassen kerkuil  lijken.

Geslachtsbepaling 

Vanaf zeven weken is het mogelijk om het geslacht van het jong vast te stellen. Ringers kijken daarvoor naar de buitenste bandjes van handpen 8, 9 of 10.  Zijn de aaneen gesloten bandjes smaller dan 7,5 mm dan is het een man, zijn ze breder dan 7,7 mm, dan is het een vrouw.

 


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs