Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Verslag van de vijfde week

Margot de Kam | zondag 5 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 822x

Samenvatting van de gebeurtenissen van 29 maart tot 4 april 2020. Deze week is het verslag gemaakt door Eleonora's Valk.

In deze voor de mensenwereld turbulente Coronatijden, gaan de dieren door met hun dagelijkse bezigheden, het is hun instinct.

Het regent de afgelopen dagen eieren bij diverse Beleefdelente-vogels: 5 bij de Ooievaar, 4 bij de Merel, 4 bij de Torenvalk, 3 bij de Steenuil en vrouw Nijlgans heeft zojuist haar eerste ei in het Zeearendnest gelegd! Benieuwd hoe dat daar verdergaat...

Onze man en vrouw Slechtvalk wisselen elkaar netjes beurtelings af, broedend op hun kwartet toekomstige nakomelingen.

 

‘Rust’ en ‘regelmaat’

Dat is nu het belangrijkst! Daarop zijn alle dagelijkse handelingen van man en vrouw Slechtvalk gericht.

Inmiddels 2 weken geleden legde vrouw haar 4e en laatste ei, op 20 maart. Als het gaat om de ‘wisselingen’ van de ei-broedbeurten, die verlopen heel soepel, met voor ons als toeschouwers leuke beelden als man bij de avond/nachtwissel altijd ‘zoals vanouds’ aan het treuzelen is voordat hij op de vleugels gaat; soms zijn er dan ‘kastgesprekken’ tussen man en vrouw te zien.

Het broeden is begonnen op de dag vóór de leg van het 4e ei. Op 19 maart zat vrouw al bijna 13 uur op 3 eieren, man vertoefde er 7 uur op en het (toen nog) ‘eiertrio’ lag circa 4 uur ‘bloot’. In de regel broedt vrouw Slechtvalk ongeveer tweederde van de tijd en man eenderde (dat is echter zeker niet bij alle slechtvalkkoppels zo).  De eieren worden heel vaak gedraaid, gerold en gekeerd. Dat gaat 24/7 door zodat de embryo’s niet vastplakken aan het binnenste schaalvlies.

Met de regelmaat zit het bij de Mortelvalken dus wel goed; ze hebben er tot 4 april nu 17 broeddagen op zitten -ruim de helft. Maar rust?? Ook dat is eigenlijk prima... op wat verstoringen door een  enkele jonge (2e of 3e jaars) slechtvalk na.

Kijk naar de valk die zaterdag 29 maart op het rooster landde, ze kwam achter man aanvliegen die een prooi voor vrouw meenam naar de kast en landde tijdens de prooioverdracht op het dak van de kast: filmpje Kom van dat dak af

Vrouw zeilde weg met de prooi, man ging al hupsend op de eieren en even later vloog de vreemde 3e valk weg van het dak. Er gebeurde verder niets.

Op 30 maart zijn er 3 slechtvalken tegelijk in beeld vanaf de roostercam en afgelopen woensdag 1 april landde ’s middags een jong vrouwtje (met 1 ring aan de rechterpoot) in de kast. Man zet zijn veren direct op, schiet overeind naar de drempel van de kast. Het vreemde vrouwtje loopt zelfs naar de achterkastwand maar vliegt er dan toch snel vandoor, met man nog op de drempel van de kast : filmpje  Dit is wel heel brutaal

En zaterdag vloog weer de vreemde valk mee richting de kast. De vreemden lijken niet echt een bedreiging.

 

Een zeer pootje?

Sinds afgelopen dinsdag was te zien dat man wat onhandig voorover kukelde als hij de kast inkwam en op de eieren probeerde te gaan zitten. Heeft of had hij een zere poot? In de chat waren daar zorgen over en het leek er wel op. Je kunt dit zien in het filmpje  Heeft man zere poot   van 31 maart.

Dit zou gebeurd kunnen zijn op een moment dat man een vreemde 3e valk ‘aantikt’ in de lucht om deze te verjagen. Dit gedrag is vanuit het veld (bijvoorbeeld bij de Morteltoren) vaak waar te nemen en vandaag (4 april) zelfs vanaf de roostercam: vrouw zat op rooster en rond half twaalf tikt man in de verte een andere valk aan. Dat zere pootje verhinderde man er overigens niet van om netjes op de eieren te gaan zitten, te broeden én prooien voor vrouw te scoren. Inmiddels lijkt het weer over.

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs