Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Moeder ijsvogel met jong (Foto Peter van Renen)

Door Jelle Harder

Verloop tweede broedsel

Jelle Harder, IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek | maandag 29 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1125x

Alle eieren voor het tweede broedsel zijn gelegd. Er wordt al weer gebroed. Wat speelde zich af na het uitvliegen van het eerste broedsel? Wat kunnen we de komende tijd verwachten?

Jongen zijn verjaagd

De jonge ijsvogels zijn in de buurt van het nest nog een paar dagen door de ouders gevoerd. Daarna zijn ze uit het territorium verdreven. De ouders willen geen last hebben van bedelende jongen en zien de jongen al snel als concurrenten.

Op 3 oktober 2016 maakte Michael de Vries uit Ede bijgaande video. Daarin is te zien hoe pa ijsvogel, boven in beeld, het jong een lesje leert met als doel het jong te verjagen.

 

Herkenbaarheid jonge ijsvogel

Jonge uitgevlogen ijsvogels zijn een maand of drie aardig herkenbaar als jong. In de eerste plaats hebben ze een kortere snavel; geen circa 40 mm, maar circa 30 mm. Na verloop van tijd is die aangegroeid. Aanvankelijk is ook een wit puntje zichtbaar op de snavelpunt. De borstveren van een jong zijn veel doffer van kleur dan bij een volwassen vogel. Wat later in het jaar verwisselen die voor de volwassen borstveren. Tenslotte zijn de pootjes bij uitvliegen grijs van kleur. Op de leeftijd van 3 maanden is die kleur veranderd in koraalrood (zie foto).

 

Korte baltsperiode

Bij aanvang van het tweede broedsel is de baltsperiode veel korter en minder opvallend dan bij de eerste. Dat heeft er mee te maken dat de ijsvogels al helemaal aan elkaar gewend zijn geraakt. Het mannetje hoeft niet meer het vertrouwen van het vrouwtje te winnen. Bovendien is in de regel de nestgang en de nestkamer al grotendeels klaar. Al snel liggen er dan ook eieren in.

 

Broeden 2e leg begonnen

Met het leggen van het 7e ei is het broeden helemaal begonnen. Dat was op 27 mei, precies zoals Peter voorspeld had. Gaan we uit van een gemiddelde broedperiode van 20 dagen dan kunnen we het uitkomen van het eerste ei verwachten op 15 juni. Tel daarbij op dat de jongen in bijna alle gevallen 26 dagen in de nestkamer blijven. Het uitvliegen is dan te verwachten rond 10 juli.

 

Rustige periode

De komende tijd zal het bij de ijsvogelwand een vrij rustige situatie zijn. Er wordt gebroed, pa en ma wisselen af en toe met broeden, op de juiste momenten worden visjes gevangen, gebadderd en de veren gepoetst. De rust kan verstoord worden als zich onverwachts predatoren bij de broedplaats melden. Denk daarbij aan boom- en steenmarters of roofvogels, maar ook huiskatten. Of, zoals al gezien, een ekster die zich bij de nestgang meldt.

 

Jonge ijsvogel wordt lesje geleerd door man ijsvogel. (Video Michael de Vries)


Doel van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek: Verbeteren van de broedmogelijkheden voor ijsvogels. Aanleg, controle en onderhoud van ijsvogelwanden. Bezoek de website van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs