Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming
Caroline Walta, STORK | maandag 18 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1472x
Het zat vroeger niet voor niets in jassen en dekbedden: veren. Ze zorgen ervoor dat het lichaam eronder op temperatuur blijft.
Het lijf van de ooievaar is omringd door drie lagen veren:
- donsveren: deze zie je bij een volwassen ooievaar niet meer, maar als kuiken zijn ze hiermee geboren. De bedekking lijkt meer op een vacht: kort en pluizig. Ze houden het lichaam warm bij kou en koel bij warmte, maar het dons is niet waterdicht.
- dekveren: dit zijn de veren die wij aan de buitenkant zien, ze liggen dakpansgewijs over elkaar en geven de vogel vorm en kleur. Veren zijn waterafstotend en zorgen dat het lijf eronder droog blijft.
- slagpennen: dit zijn de stevige veren aan de vleugels, die het vliegen mogelijk maken. Bij ooievaars het enige zwart in het witte verenpak*. Het beste zijn ze te zien in de vlucht of als ze hun vleugels spreiden om van het nest te vliegen. De staartpennen zijn vooral om mee te sturen en remmen.
De veren moeten goed worden onderhouden. Veel vogelsoorten - en ook ooievaars - doen dit met een laagje vet. Het vet is waterafstotend en komt uit een klier op de stuit. Met de snavel smeren ze het goedje over hun verenpak.
Vogels besteden een groot deel van hun tijd aan deze verzorging, maar toch slijten de veren door het gebruik. Daarom worden ze regelmatig vervangen, dat heet rui. Bij de ooievaars gaat het ruien heel geleidelijk, zodat ze kunnen blijven vliegen. Het zou niet zo handig zijn als je ineens in je blootje op of onder je nest staat.
*) een enkele ooievaar heeft soms wat zwart in de staart, kijk maar eens naar de clips waarin je de achterkant van pa (met de ring) ziet.
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..