Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Van lente tot herfst

Christ Grootzwagers | woensdag 28 augustus 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 905x

Het moet niet gekker worden, met Beleef de Lente, straks blijven we continu in de lucht. Bij onze camera is dat totaal géén punt, want een voedertafel trekt het hele jaar publiek, eters wel te verstaan. Vroeger was het uit den boze, om na de winter te voeren, maar tegenwoordig mag het van VBN.

Lente?

Bij Beleef de Lente houden ze ons als vrijwilligers wel van de straat, ze plakken er gewoon de zomer achter en ja zelfs nog een stukje herfst. Natuurlijk fantastisch dat we nu zelfs de hele maand september gewoon in de lucht blijven. Kunnen we mooi het verschil in bezoekers zien.

Voedsel genoeg

In principe is er op dit moment voedsel in overvloed, toch trekt de voedertafel nog genoeg bezoekers. Een buffet van zaden en pinda's is immers niet te versmaden, mussen, en allerlei mezen, ze zijn er gek op. Door de lange droogte, hier in Brabant, is er voor veel planten een korte bloei geweest en stonden deze al vroeg in het zaad. Kaardebol, akkerdistel, kruisdistel, st. jacobskruiskruid enz. verspreidden al vroeg hun zaad. Veel vogels profiteren daarvan, alleen iets vroeger als normaal. Ook bomen stoten hun vruchten eerder af, zo besparen ze water, want vruchten aan de boom gebruiken dit kostbare goedje. Eikels, allerlei fruit, dennenappels, hazelnoten en beukennootjes, de grond ligt ermee bezaaid.

Wintervoorraad 

Veel vogels grijpen hun kans, ze zijn volop in de weer, om vruchten binnen te slepen. De boomklever bijvoorbeeld neemt hier van alles mee en verstopt dit elders, om in slechtere tijden genoeg voedsel te hebben. Veel andere vogels doen hetzelfde, de gaai zamelt nu eikels in, wel onze inheemse, de Amerikaanse hebben een te scherp puntje en kan hij niet in zijn keelzak vervoeren.

Natuurwetten

Ook de natuur heeft zijn wetten, nee hè, zult u denken of zeggen. De natuurwetten zijn echter heel bijzonder, eigenlijk kleine wondertjes. Alles in de natuur hangt samen, het één kan niet zonder het ander, zo gauw u dat weet, bent ook u een echte natuurkenner. Vogels bijvoorbeeld beginnen te nestelen, zo gauw ze weten, dat binnen de periode van paring, eileg en uitkomen, het hoofdvoedsel voor hun kuikens beschikbaar is. Bij de mezen hangt dit samen met het vliegen van vlinders, zo gauw mezen bijvoorbeeld zien dat er vlinders vliegen, weten ze dat die eitjes gaan leggen en er rupsen zijn, precies op het tijdstip dat de eerste kuikens gevoed moeten worden. Zo is het ook met de wintervoorraad aan bessen, de ene bes is al vroeg te eten, zoals lijsterbes en vuurdoorn. De bessen van klimop zijn pas op het eind van de winter eetbaar. Mooi geregeld toch van moeder natuur.

Link naar Wintervoederingsfilmpje 

 

 

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs