Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Van Kerkuil naar Kauw tot Holenduif….

Pieter van den Assem | donderdag 21 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1371x

Wie had er ooit gedacht dat één nestkast zoveel actie zou meemaken, het begon met de Kerkuil die er een poosje bleef zitten, maar de kauwen lagen op de loer en kraakten de nestkast. Na het uitvliegen van de kauw werd de kast verschoond van alle takken. Hopend om de kerkuil terug te zien keren..

Welkom terug!

De nestkast was ontdaan van alle takken, pluizen en haren die de kauwen meegesleept hadden. Na deze schoonmaak hoopten we op de terugkeer van onze welbekende Kerkuil. Maar er lag nog een kaper op de loer, de holenduif! De holenduif is snel ingetrokken na de schoonmaak, hij zit momenteel al op twee eieren te broeden. Dit fantastische tafereel willen we jullie niet ontnemen en we hebben daarom besloten de camera’s weer aan te zetten. Geniet dus van de nieuwe bewoner van Beleef de Lente!

Bekende filmster

Het is niet de eerste keer dat de holenduif voor de camera’s verschijnt. Hij werd met regelmaat bij de steenuilen waargenomen en af en toe ook bij de kerkuil en bosuil. Vaak waren de kasten bezet, waardoor ze er niet terecht konden. Maar nu hebben ze hun kans te pakken en hebben ze een prachtig plekje voor de camera’s bemachtigd.

Wie ben ik?

De holenduif is een van de vijf voorkomende wilde duiven in Nederland. Naast de holenduif komen de rotsduif (ook wel stadsduif genoemd), de houtduif, de Turkse tortel en de zeldzame zomertortel voor. Het formaat van de holenduif ligt tussen dat van een houtduif en van een tortel. De holenduif heeft een blauwgrijzig verenkleed met een groenglanzende halsvlek. In zijn vlucht is hij ook goed herkenbaar aan zijn zwarte banden op zijn vleugels en zwarte eindband op de staart. Een uniek kenmerk van de holenduif zijn de zwarte ogen.

Naar mijn mening is het de sierlijkste duif van Nederland. Ze komen voor in heel Nederland. Vaak tref je ze aan in groepjes op akkers en aan bosranden op de wat oude agrarische gronden in bijvoorbeeld Noord-Brabant en Gelderland.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs