Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ontwikkeling Amerikaanse zeearend door The Raptor Resource Project

Door Merel Zweemer

Van ei tot kuiken

Merel Zweemer | maandag 21 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 708x

Ja hoor daar was ‘ie dan! Het moment liet even op zich wachten, maar V legde op 18 maart mooi een tweede ei. Zou er dan ook nog een derde ei komen? We verwachten het niet, maar met dit zeearendenpaar weet je het nooit!

Nestvlieder of nestblijver?

V is al begonnen met broeden. Dat doet ze meteen vanaf het eerste ei. Het is gebruikelijk dat er een aantal dagen verschil zit tussen de eieren en dus ook tussen de kuikens. De zeearend is namelijk een nestblijver, dat betekent dat de kuikens kaal en hulpeloos ter wereld komen en door M en V een hele tijd verzorgd worden totdat ze groot en sterk zijn. Dat leeftijdsverschil tussen de kuikens valt dan met het verstrijken van tijd wat weg. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld eenden en ganzen, dat zijn nestvlieders. Een vrouwtjeseend begint pas met broeden als alle eieren gelegd zijn. Dan komen de kuikens allemaal min of meer tegelijk (met maximaal 1 dag verschil) uit en kunnen ze gelijk met mams het water in.

Ontwikkeling van ei tot kuiken

Hoe een kuiken er precies uitziet gedurende de ontwikkeling in het ei, dat kunnen we natuurlijk niet zien. Er bestaat echter een filmpje dat de ontwikkeling van embryo tot kuiken toont van een kip. En hoewel onze kuikens er straks lichtelijk anders uitzien dan een kip, zal het aller vroegste beginstadium grotendeels hetzelfde zijn. De tijdsspanne klopt niet helemaal, want in het filmpje ontwikkelt de kip zich in 21 dagen, terwijl de zeearend daar ongeveer 32-35 dagen over doet.

Ontwikkeling embryo kip

Keren van de eieren

We zien het geregeld gebeuren, V zit te broeden, staat ineens op en begint de eieren te herschikken. Ook worden de eieren gekeerd. Waarom doet ze dat? Dat is essentieel voor de overleving van het embryo. Dat komt onder andere doordat het embryo ‘drijft’ in een zak gevuld met vloeistof waarbij het absoluut van belang is dat deze zich goed ontwikkelen en niet uitzakken. Ook helpt het keren van het ei het kuiken om de aanwezige voedingsstoffen te kunnen opnemen. Als het goed is, worden de eieren enkele dagen voor het uitkomen niet meer gekeerd. Het kuiken neemt dan in het ei de juiste positie aan om straks heelhuids eruit te komen, en als V dan nog zou keren, schopt ze dit proces juist in de war.

Je merkt, het komt allemaal heel precies. Gelukkig weten onze zeearenden precies wat ze doen!

Jonge zeearend door Merel Zweemer.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs