Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland
Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 13 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 474x
Voor mij zag het er gisteren zo uit. Het blijft een genot om de pullen zo bezig te zien, ze zijn zo grappig en zijn alles heerlijk aan het ontdekken. Ik zag in de kast een kuiken op zijn rug liggen en ik dacht, die ligt heerlijk. Net Woold aan zee. Al eerder dit jaar was er een blog over warmte en dit is natuurlijk nog steeds actueel, lees het nog eens na. Op stap.
Soorten worden, en dit is wel heel kort door de bocht, onderverdeeld in twee groepen. Je hebt de R-Strategie-soorten en de K- Strategie-soorten. Het verschil tussen deze twee heeft te maken met de hoeveelheid nakomelingen die ze produceren. Over het algemeen hebben ‘K-soorten’ weinig nakomelingen en hebben een stabiel milieu nodig om op te groeien, denk maar aan mensen, grote zoogdieren en zo ook onze kerkuilen.
Bij ‘R-soorten’ ligt het wat anders, deze soorten leven vooral in instabiele milieus. Om succes te boeken en het nageslacht groot te brengen, moeten er veel nakomelingen geproduceerd worden, deze hebben een lage overlevingskans, voorbeelden hiervan zijn vissen, insecten en kikkers.
Oké, terug naar de vogels. Waarom duurt het bij de kerkuilen langer dan bij andere vogels? Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het formaat van de vogel, want een groter formaat vraagt om meer voedingstoffen en dat duurt nu eenmaal wat langer om het bij elkaar te vangen. De kerkuil heeft ongeveer 9 á 10 weken nodig tot hij een zelfstandige volwassen vogel is. De veel grotere zeearend heeft ongeveer 17 weken nodig van ei tot zelfstandige vogel. Eén van de kleinste vogels van Nederland, de winterkoning, heeft slechts minder dan 3 weken nodig om een volwassen vogel te worden!
Ook vallen kerkuilen over het algemeen minder vaak ten prooi dan bijvoorbeeld een winterkoning, dus het is van de kerkuil minder van belang om snel veel nakomelingen groot te brengen.
De kuikens zijn momenteel er nog niet aan toe om uit te vliegen. Dus de komende 3 a 4 weken kunnen we nog volop genieten van onze kerkuilen. Over een aantal weken krijgen we goed te zien hoe ze verder hun vleugels trainen en de donsveertjes maken plaats voor een prachtig verenkleed. Dus voor ons als team nog geen vakantieplannen. We clippen en bloggen en modereren nog gewoon door en onze OZ-ers vullen trouw de sheet in…dus wij genieten samen met u mee van het gezin in Woold aan zee!
De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..