Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Vakantieplannen

Caroline Walta, STORK | zondag 2 juli 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1038x

Het is nauwelijks te geloven, maar "onze kleine uivertjes" gaan dit najaar al op reis. Uit het ringonderzoek blijkt dat bijna alle jonge ooievaars op trek gaan. Sommige zwerven wat rond in zuid Europa, andere maken de oversteek naar het Afrikaanse continent. Hoe vinden ze de weg?

Koers bepalen

Vogels maken gebruik van drie kompassen om hun richting te bepalen:

1) zonnekompas: vogels weten dat de zon in het oosten opkomt en in het westen ondergaat. Ook hebben ze een interne klok die de lengte van de dag aangeeft.

2) magnetisch kompas: vogels kunnen het magnetisch veld van het noorden voelen.

3) sterrenkompas: op heldere nachten oriënteren vogels zich op het centrum van de draaiende sterren, die het noorden aangeeft (is boven de Poolster).

Herkenningspunten

Verder maken vogels gebruik van hun zintuigen om te bepalen waar ze zijn en waar ze naar toe gaan:

1) zien: de zon, de sterren, maar ook elementen in het landschap, zoals een bergketen, rivier of kustlijn. Ooievaars volgen elkaar op de thermiek en spotten ze vanuit de lucht plekken op de grond waar soortgenoten voedsel zoeken en slapen.

2) ruiken: het schijnt dat vogels bijvoorbeeld geurende kolonies (uitwerpselen) en zoete geur van weilanden (gras, bloemen) kunnen waarnemen.

3) horen: vogels luisteren niet alleen naar de roep van soortgenoten, ze volgen ook geluiden als de wind over de bergen en klaterende beekstromen.

4) voelen: het schijnt dat vogels ook weerfronten kunnen voelen, zoals de druk op een barometer. Zo besluiten ze op koers verder te reizen, te wachten of om slecht weer heen te vliegen.

Voordat het zover is, kunnen we nog van ze genieten. Als de jongen hun eerste vlucht hebben gemaakt, keren ze regelmatig terug naar het nest, waar ze worden gevoerd en samen slapen. De webcam van Beleef de Lente blijft er speciaal voor aan en ook wij zullen een maand extra "online" zijn!


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs