Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Pascal Stroeken
STONE
Pascal Stroeken, STONE | woensdag 21 augustus 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1049x
De jongen zien we in elk geval niet meer in beeld verschijnen, de laatste dagen. Hebben de verjaagacties van met name hun moeder dan eindelijk succes en hebben ze zoetjes aan hun ouderlijk territorium verlaten? Goed mogelijk, want we leven inmiddels eind augustus en de jongvolwassenen zijn er helemaal klaar voor!
In de veronderstelling dat het BdL-seizoen in de loop van juli langzaamaan werd afgebouwd en de uilen buiten beeld zouden geraken, had ik mij vanaf half juli vakantieverlof gepermitteerd. Heerlijk een paar weken in de ruige Noord-Spaanse natuur, een gevarieerde afwisseling van bergen, diepe kloven, een half-woestijn en uitgestrekt, lieflijk agrarisch gebied met eindeloze olijf- en amandelboomgaarden.
De prachtige, vaak stokoude olijfbomen voorzien van ontelbare natuurlijke holten die ik heb gezien, zullen ongetwijfeld menig steenuilenbroedpaar als bewoner hebben. Helaas is het me niet gelukt om ze in beeld te krijgen. Is ook verdraaid lastig, want in die knoestige bomen is het zoeken van steenuilen de bekende speld in de hooiberg. Datzelfde geldt voor de steenwoestijn die ik bezocht (Bardenas Reales), waar steenuilen in holten in het rotsige terrein broeden. Geen zoeken aan, en om nu elke kleine steen met de verrekijker te checken of het tóch geen steenuil was … onbegonnen werk!
Wél heb ik mogen genieten van een andere uilensoort, die ik onlosmakelijk verbind aan vakanties in Zuid-Europa: de dwergooruil. Een flinke slag kleiner en fors lichter van gewicht dan de steenuil. Broedt in boomholten en is, net als steenuilen, bijzonder in zijn sas met oude bomen, zoals die olijfbomen.
Behalve dat ie klein is, heeft de dwergooruil een verenkleed dat qua kleur en tekening een perfecte kopie is van boomschors. U snapt het al: nog veel lastiger te ontdekken dan een steenuil. Het is me helaas dus ook niet gelukt om er een te zien te krijgen. Terwijl ik toch zeker weet dat er een bezet territorium was in die oude, geknotte steeneik vlak bij mijn tent. Elke avond zat in die eik een man dwergooruil te roepen. Lange, lange sessies. En had de dwergooruil nu een gevarieerd repertoire, nou nee. Hij heeft weinig noten op zijn zang: één om precies te zijn. Een constant herhaalde, eentonige roep. Een soort van vertraagd afgespeelde achteruitrijsignalering van een vrachtwagen (klik hier voor het geluid).
Overdag natuurlijk de nodige moeite gedaan om die knoestige steeneik af te speuren om een glimp van het uiltje op te vangen, maar die had zich goed verstopt in een holte. Of niet, maar dan was ie door zijn schutkleur alsnog niet te vinden.
Overigens was het niet de enige roepende dwergooruil. Minstens twee andere mannen in de directe omgeving riepen gezellig mee. Het schijnt dat dwergooruilen verbazingwekkend hoge dichtheden kunnen bereiken in geschikt leefgebied, waarbij de afstand tussen bezette nesten soms maar 10 meter bedraagt.
Gelukkig heb ik geen hekel aan om door een uil uit mijn slaap te worden gehouden, dus heb ik heerlijk genoten van mijn vakantie-uilen!
De dwergooruil leeft in warme streken van zuidelijk Europa. In ons land wordt met hoge uitzondering een verdwaald exemplaar waargenomen. Met enig voorbehoud van de snelheid waarmee de klimaatzones opschuiven (Utrecht wordt al het nieuwe Lyon genoemd!), moeten we om dwergooruilen waar te nemen voorlopig nog op vakantie gaan. Bovendien is de dwergooruil in grote delen van Zuid-Europa zelf óók een zomergast, die 's winters in Afrika verblijft en in het voorjaar naar Europa trekt. In alle opzichten dus een echte vakantie-uil!
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..