Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Uitgevogeld

Lilian Roosenboom | woensdag 19 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 272x

Hoewel, zo eenvoudig was dat niet. Kleurvariatie, we lazen het al in de chat, het uiterlijk van vrouw zorgt voor verwarring. Hoe zit dat precies?
Foto: Roel Bruinsma

Uiterlijk

Draagt merelman z’n eenvormige verenpak met stijl (zie mijn vorige blog), vrouw merel gaat in haar verenkleed voor variatie. Het verenkleed van merelvrouw blijkt verre van eenvormig.

Er is veel onderzocht en over geschreven. En gelukkig zijn die verklaringen eensluidend. Iedereen, van David Snow tot Vroege Vogels, is het met elkaar eens.

Snavel

Laten we beginnen aan het begin, de snavel. Dat zit zo. 

Vrouw begint als volwassen vogel met een hoornkleurige bruine snavel. Tijdens haar eerste broedseizoen kleurt die snavel soms al gedeeltelijk geel, soms niet. En na een tweede of derde broedseizoen kan de snavel zelfs helemaal gelig kleuren. Kortgezegd, de leeftijd van vrouw bepaalt de kleur van haar snavel.

Variatie

Ook het verenkleed van vrouw kent veel variatie. Haar kop kan egaal bruin zijn maar soms ook een lichtere oog of wangstreep hebben. De mantel, de bovenkant van haar rug, is er in allerlei tinten bruin, van rood- tot grijsbruin met alles wat daartussen zit.

En ook het keel- en borstgebied varieert in kleur van licht geelbruin tot donkerder bruin. Soms bijna egaal en soms met een druppelvormige tekening. Alleen de buik heeft bij de meeste merelvrouwen dezelfde grijsbruine kleur.

Seizoenen

Na zo’n opsomming duizelt het jullie misschien, mij wel, maar het kan nog ingewikkelder.

Merelvrouwen houden van variëren en in de herfst verkleurt hun snavel weer donkerder terug naar bruinig. En onder invloed van het weer en de seizoenen, verandert dan ook haar verenkleed. Haar veren verbleken en verslijten. En zo kan het uiterlijk van eenzelfde vrouw merel er in mei, heel anders uitzien dan in oktober.

Kortom, verandering en schoonheid komt en gaat met de jaren maar ook met de seizoenen.

Onze vrouw

En onze vrouw op het nest, dat is waarschijnlijk een heel ervaren merelvrouw op leeftijd!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs