Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Uitersten

Peter de Vries, NIOO | zondag 5 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1030x

Deze lente is er wel eentje van uitersten; van koude naar hitte naar koude. We begonnen met behoorlijk wat kou, daarna werd het volop zomer en nu is het weer flink koud. En onze helden, de mezen? Die hebben het er maar mee te doen.

Gistermorgen fietste ik over ons onderzoeksgebied op de Hoge Veluwe. Het zag er geweldig uit. Fantastische wolken, felle opklaringen en daarbij van dat frisse groen aan de bomen. Subliem weer om foto's te maken, en ik kon me dan ook niet inhouden en moest af en toe toegeven aan mijn kriebels. Gelukkig waren de voorspellingen qua weer niet helemaal uitgekomen en was het grotendeels droog. Toch kreeg ik een paar buitjes over me heen, waarvan een aantal tot mijn stomme verbazing met hagel.

Schreef ik vorige week dat het broedseizoen in 'full swing' is, nou, dat is nog steeds het geval. We weten precies welke nesten op welke dag moeten uitkomen. Dus elke dag hangt er een lijst in ons 'clubgebouw' met de nesten die gecontroleerd moeten worden; de zogenaamde hatch-lijst. En ik kan je verzekeren, die lijst is lang, echt lang. Het is een goed broedseizoen, met een hoge bezetting van de kasten. Checken of nesten zijn uitgekomen doen we normaal gesproken altijd 's middags.

"En wat doen jullie dan 's morgens?", hoor ik je vragen? Nou, dan proberen we Kool- en Pimpelmezen te vangen. Als de jongen een dag of zeven oud zijn, zijn pa en ma druk aan het voeren. Ze vliegen dan af en aan en we hebben een heel handig trucje om ze te vangen. Wij noemen dat 'kleppen'. Hoe je precies een mees 'klept' verklap ik je volgende week. Maar het werkt vaak enorm goed. Ook vertel ik in mijn volgende blog wat wij dan met die volwassen mezen doen. Wat meten we en (misschien nog wel belangrijker) waarom meten we dat?

Dus naast de lijst met nesten die we moeten controleren of de eieren zijn uitgekomen hebben we een lijst met kasten die geklept moeten worden. Die lijst is nu nog niet zo heel erg lang, maar dat is aanstaande woensdag en donderdag wel anders. Dan hebben we topdrukte op de Hoge Veluwe en moeten we een monsterachtig aantal kasten kleppen.

Gelukkig hoef ik dat allemaal niet alleen te doen (stel je voor, zou er in blijven vrees ik) maar doen we het onderzoek op de Hoge Veluwe met een grote groep collega's en studenten. Vele handen maken licht werk en ik zie dan de 'klep-piek' met veel vertrouwen tegemoet. Dat gaat goed komen, zeker weten.

En met de mezen? Daarmee gaat het ook goed komen. Als het maar niet al te lang koud blijft en het niet heel erg langdurig gaat regenen. Dan gaat het lastig worden, maar een beetje koude kunnen ze in deze tijd van het jaar wel aan.

Volgende week dus meer, tot die tijd: blijf genieten van deze lente!

Mijn fiets in een hagelbui

NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs