Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Uit het ei is nog best een karwei.

Roelof Speelman, Oehoewerkgroep Nederland | maandag 12 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 991x

Toch best knap als klein jong kuikentje uit een ei kunnen kruipen zonder hulp van buiten af. Hoe doen ze dat toch…………met hun tanden of eigenlijk tand.
Het witte puntje op de snavelpunt is het eitandje foto: Roelof Speelman

Tanden?

Hebben Oehoes dan tanden? Het antwoord is eigenlijk ja, maar alleen in het begin van hun jonge leven bezitten de kleintjes een tandje. En eigenlijk is het antwoord ook nee, want het is natuurlijk ook geen echte tand zoals zoogdieren ze wel hebben. Het is een heel klein wit scherp puntje op de punt van de snavel die na een paar dagen ook weer verdwijnt. Met dit kleine hulpmiddel zijn de kuikens in staat om de eischaal te doorbreken.

Sterke eieren.

Eieren zijn op zich erg sterk. Ze moeten natuurlijk niet breken als mevr. Oehoe ze gaat keren of zoals we al eens gezien hebben dat meneer ze ook even wil aanraken. En ook niet gelijk beschadigen als ze met de scherpe klauwen worden aangeraakt. Maar die kleintjes zijn heel goed instaat om van binnen uit met die eitand tegen de schaal aan te krassen en zo op die manier de eischaal te verzwakken en te doorbreken.

Piepende eieren.

Als de eieren op uitkomen staan beginnen de eieren te piepen althans het kuiken in het ei.                          (Zoals op deze video te horen is) Het lijkt er op dat de communicatie met moeders dan al echt begonnen is en het vrouwtje ook op die geluiden reageert. Het vergt best hel veel inspanning en energie van het kleintje om zich uiteindelijk van de eischalen te ontdoen. Uitgeput komen ze onder moeders warme veren weer op kracht en drogen ze op. Spoedig zullen de broertjes of zusjes ook uitkomen en wachten er drukke tijden voor vaders.

Drukte.

De eerste tijd zal moeders de kleine jongen nog warm moeten houden en het voedsel moeten verdelen in kleine stukjes. Vaders heeft nu de drukke taak om al deze hongerige maagjes te voorzien van voedsel. De drukke tijd is nu aangebroken even geen tijd voor rust.


Wilt u de Oehoe helpen beschermen klik dan hier en wordt donateur van OehoeWerkgroep Nederland.

foto: Andreas Schüring

Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs