Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Uilen in Nederland

Ronald van Harxen, STONE | zondag 30 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 127x

Dat er elk jaar uilen op gastenlijst van Beleef de Lente staan - dit jaar zelfs vier soorten - was een van de redenen om me eens wat mee te verdiepen in de overeenkomsten en verschillen tussen uilen. Het leek me leuk die kennis te delen en in boekvorm uit te geven: Uilen in Nederland.

Het boek is bijna klaar, over 14 dagen moet het manuscript naar de uitgever. Naar verwachting zal het dan ergens in het najaar verschijnen, in ieder geval voor begin december. Zoekt u nog naar een sinterklaas of kerstcadeautje voor een goede vriend(in) of uzelf: stop dan gerust met zoeken als die van uilen houdt en meer wil weten over de soorten die in Nederland voorkomen.

Alle in Nederland voorkomende uilen

Behalve de vier BdL-gangers (steenuil, oehoe, bos- en kerkuil) besteed ik ook ruime aandacht aan de beide andere Nederlandse broedvogels ransuil en velduil, de voormalige broedvogel en nu dwaalgast ruigpootuil en het viertal dat als echte dwaalgast te boek staat: sperweruil, sneeuwuil, dwerguil en dwergooruil. Van beide laatste zou overigens de komende jaren zo maar eens een eerste Nederlandse broedgeval kunnen opduiken. Daarmee komen 11 van de 13 Europese uilen in Nederland voor; alleen de laplanduil en de Oeraluil zijn hier nooit gezien. Alle 11 komen aan bod. Het boek bestaat uit drie delen. 

Algemene informatie

In het eerste deel komen algemene feiten aan bod over elke soort: beschrijving, naamgeving, geluid, verspreiding en voorkomen in Nederland, broeden, voedsel en waarnemen. Waar bijvoorbeeld komt de naam ransuil vandaan, hoe roept een dwergooruil en waar moet je zijn om een steenuil te spotten?

Eigen ervaringen

In het tweede deel doe ik verslag van mijn eigen ervaringen met uilen, vooral in Nederland, maar soms ook in het buitenland. Een dwergooruil bijvoorbeeld heb ik Nederland nog nooit gehoord of gezien, maar in delen van Zuid-Europa is het een vrij algemene broedvogel. Een kleine greep uit de onderwerpen: Achter de bosuilen aan in Ratum, velduilen in Noordoost-Groningen, tweede broedsels bij kerkuilen, ransuilen in hondenmanden, de opmars van de oehoe, bij elkaar een kleine 20 boeiende en wetenswaardige verhalen.

Overeenkomsten en verschillen

Het derde deel tenslotte, gaat in op de overeenkomsten en verschillen tussen de soorten. Hoe gaan ze om met 'huwelijkse trouw', waarom eet een kerkuil wel veel spitsmuizen en blieven de andere uilen ze slechts mondjesmaat, wat weten we van het paargedrag van uilen, waarom begint de ene soort direct bij het eerste ei met broeden (bijvoorbeeld kerkuil, oehoe) en wacht de andere tot het legsel compleet is (steenuil). 

Geen risico lopen?

Wilt u voorkomen dat u begin december toch weer loopt te piekeren wat in de schoen of onder de kerstboom te leggen: reserveer dan vast een exemplaar. Let op niet de foto van de auteur, die is 'enigszins' gedateerd,

Warm aanbevolen! Maar dat is vanuit mijn pen natuurlijk zoiets als wij van WC-eend ...


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs