Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Uil snuffelen

Pascal Stroeken, STONE | donderdag 4 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 889x

Nu de jonge steenuilen zich ook steeds vaker met daglicht op de tak vertonen, krijgen we ze eindelijk ook mooi in kleur te zien. De webcams schotelen ons prachtig beeld en geluid voor. Een genot voor onze zintuigen. Alleen de geurbeleving ontbreekt nog. Missen we daar wat aan?

Gek eigenlijk. De moderne techniek staat (bijna) voor niets. Dat we 24/7 real time kunnen meekijken en -luisteren; we vinden het heel gewoon. Maar geuren (digitaal) vastleggen en via het web versturen is technisch nog altijd niet mogelijk.

 

Meeruiken

Jammer, want graag zou ik u eens laten meeruiken in een nestkast of aan jonge steenuilen laten snuffelen. “Da’s vast niet erg fris”, hoor ik velen al mompelen. Nou ja, als in een nestkast de rottende prooien opgestapeld liggen, ja, dan overheerst die doordringende geur inderdaad. Geen lekker luchtje, geef ik grif toe. Maar verder is de nestkast gevuld met de zo kenmerkende steenuilengeur en heeft elke steenuil die typische lijflucht. Ik kan het met geen mogelijkheid omschrijven, helaas, maar na al die jaren onderzoek is het een zeer vertrouwde geur geworden. Vind het zelfs lekker ruiken!

 

Elke uil zijn eigen luchtje

Hoe ik hier op kom? Vorige week realiseerde ik me weer eens dat steenuilen, kerkuilen en bosuilen - om maar even tot de in Nederland holenbroedende uilen te beperken - ieder hun soortspecifieke lijflucht hebben. Dat zit zo: vrijdag werden Ronald en ik gevraagd een kijkje te komen nemen bij een oude schuur in Huppel. Achter de houten gevel zou een nest jonge uilen zitten. Uit het verhaal over de telefoon maakten we op dat het vermoedelijk om kerkuilen of bosuilen zou gaan.

Na het beklimmen van de ladder konden we een eerste blik via het gat in de gevel werpen. Door de overgang van het felle zonlicht naar de relatief donkere ruimte konden we bij de eerste oogopslag niet goed zien om welke uilen het ging, maar de geur verried het al. Het waren bosuilen, want kerkuilen en steenuilen ruiken heel anders. Toen de ogen gewend waren aan het donker en we tevens enkele foto’s konden maken werd de geurwaarneming bevestigd: inderdaad drie jonge bosuilen.

 

Steenuilengeur uit een boom, kerkuilenlucht op zolder

Voor het oog onbereikbare steenuilennesten in een holle boom: op geur te vinden! Geen jong te zien, maar wel te ruiken.

Ergens eind jaren tachtig of begin negentig - in onze jongere jaren controleerden we ook kerkuilkasten - beklommen we eens de zolder van de kerk van Zieuwent. Lopend over de houten vlonder boven de gewelven, roken we bij de afslag naar de rechterbeuk al op afstand dat de nestkast bezet was: de doordringende, typische kerkuilengeur kwam ons tegemoet.

 

Geurlijn

Toch maar eens een balletje opgooien bij een parfumfabrikant, met de vraag of ze speciaal voor BdL een uilengeurlijn kunnen ontwikkelen. Er zijn vast genoeg fans onder de kijkers die een flesje Chanowl SU® (of KU of BU) willen aanschaffen!

Twee van de drie jonge bosuilen achter de houten gevel in de schuur.

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs