Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland
Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | dinsdag 26 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1170x
Omdat de kerkuil-eieren meegenomen zijn door de steenmarter, is het eerste broedsel verloren gegaan. En als vrouw kerkuil nu weer eieren gaat leggen, noemen we dit een tweede broedsel.
Doordat het eerste broedsel is afgebroken, begint alles weer opnieuw. Dit wordt hormonaal geregeld en daar is enige tijd voor nodig. Ook moet vrouw kerkuil weer voldoende eiwitten binnenkrijgen om eieren te kunnen produceren.
Toch zal het waarschijnlijk niet al te lang meer duren voordat het eerste ei van het tweede broedsel wordt gelegd. Waarom denk ik dit? Het is vooral waar te nemen door naar het gedrag van vrouw kerkuil te kijken. Ze blijft steeds langer in de kast en maakt een zacht tapijtje door de braakballen uit te pluizen en natuurlijk de paringen en het knuffelen om de paarband te verstevigen. Muizen zijn er ook genoeg, dus afwachten maar…
Als man kerkuil véél muizen aansleept, dan zien we een toename van het aantal eieren. Als er heel veel voedselaanbod is, kunnen kerkuilen twee of drie vervolglegsels produceren. Kerkuilen volgen het prooiaanbod. Kerkuilen zijn daarom een indicatiesoort voor het voorkomen van kleine zoogdieren.
Rondom de nestkast is er voldoende voedsel. Dit werd ook verwacht, omdat er in het najaar veel beukennootjes, eikels en kastanjes waren. Dat heet dan een mastjaar, een benaming voor een jaar waarin bomen en planten veel meer vrucht dragen dan gemiddeld.
De vrouw en man kerkuil zijn beide geringd aan de rechterpoot. Het best kun je ze onderscheiden door te letten op de borst. Vrouw kerkuil heeft duidelijk spikkels op de borst, terwijl de man kerkuil een veel egalere wittere borst heeft. Als je meedoet met het invullen voor het onderzoek bij de kerkuil zijn dit de belangrijkste kenmerken om de vrouw en man te herkennen.
De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..