Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
De eerste dagen kleine visjes voor de jongen (Foto www.jeroenstel.com)

Door Jelle Harder

Tweede broedsel, 7 jongen uit het ei!

Jelle Harder, IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek | vrijdag 16 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1072x

Het is de afgelopen dagen weer allemaal goed verlopen. Vrij snel en zonder problemen hebben de jonge ijsvogels het ei gebroken en zich uit de eischaal geworsteld. Op de prachtige clipjes kunnen we het weer terug zien.

Het blijft een wonder

Geheel volgens verwachting zijn de eieren uitgekomen op 15 juni, met de uitzondering van één ei een dag eerder. Maar ook dat valt binnen de normale situatie. Het blijft een wonder om te zien hoe een half uur na de geboorte zo’n mini ijsvogeltje een visje van 1-2 cm lang in zijn geheel inslikt. De komende weken zullen de ouders nog meer dan 1000 visjes naar het nest moeten brengen!

 

Visoverdracht in het donker

Dankzij het infrarode licht van de camera kunnen wij in de nestkamer kijken. Maar bekend is dat de ijsvogels in het donker in de nestkamer zitten. De jonge vogels hebben bovendien voorlopig de ogen nog dicht. Toch slaagt pa of ma ijsvogel er in de bek van een jong te vinden om de vis over te geven. Het jong heeft daarbij zelf de taak richting de oudersnavel te gaan en voelt daarbij het visje. Heel langzaam wordt daarna het visje ‘overgedragen’ aan het jong. De eerste dag was dat allemaal nog onwennig, maar de jonge ijsvogels hebben de werkwijze snel in de gaten.

 

Eitandje

Om uit het ei te komen maken vogels gebruik van het zogenaamde ‘eitandje’. Dat is een hard puntig stukje wat bovenop de snavel zit. Hiermee zijn ze in staat om aan de binnenkant van het ei een barst in de eischaal te maken. Door met het hele lijf druk uit te oefenen op de eischaal barst deze tenslotte open in twee helften. Na een paar dagen valt het eitandje van de snavel, het heeft geen functie meer.

 


Doel van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek: Verbeteren van de broedmogelijkheden voor ijsvogels. Aanleg, controle en onderhoud van ijsvogelwanden. Bezoek de website van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs