Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Twee Stuiterende Sneeuwpoppen

Pieter van den Assem | dinsdag 7 juli 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 746x

K1 en K2 bevinden zich momenteel tussen week 6 en 7, om iets specifieker te zijn, K1 is ongeveer 47 dagen oud en K2 is 45 dagen oud. De kleintjes beginnen al groot en volwassen te worden en zullen rond de 9de of 10de week uitvliegen. Dus laten we volop genieten van de kuikens zolang ze er nog zijn.
Foto : The Barn Owl Trust

Ding Dong, uw bestelling is klaar!

Het eerste wat opvalt als we naar de kuikens kijken zijn toch echt wel de hartvormige sluiers die ze al hebben, ze lijken al sprekend op de ouders, nou ja alleen in het gezicht dan. Het uiterlijk is nog sterk vergelijkbaar met een wandelende sneeuwpop. In gedrag worden de jonkies ook steeds actiever, ze springen van links naar rechts, wroeten af en toe met hun snavel door het ‘tapijt’ en zodra de deurbel gaat met een bestelling van Thuisbezorgd (of moeten we eerder ‘ThUILsbezorgd’ zeggen) dan sprinten de kuikens naar de voordeur. Het is prachtig om te zien dat de kuikens ongeveer anderhalf maand geleden amper hun nek overeind konden houden en nu al zo zelfstandig zijn.

 

Het nut van ringen

De afgelopen blogs is er veel besproken over het ringen van de kuikens en wat daar nou precies het nut van is, en toevallig las ik een onderzoek wat ging over de kerkuil. In hoofdlijn ging het onderzoek over dat kuikens die opgroeide in 'natuurlijke' situaties (o.a. in kerktorens) een verhoogde overlevingskans hebben dan kuikens die opgroeien in nestkasten (Klein, Á. et al 2007). Een mogelijke verklaring is dat dit niets te maken heeft met de nestkast zelf, echter komt het voor dat nestkasten geplaatst worden op plekken die minder gunstig zijn voor de kerkuil. Waardoor de kerkuil zelf minder prooien kan vangen en dus minder succes heeft met het voeren van de kuikens, wat resulteert in minder kuikens.

 

Een bedankje

De data van deze onderzoeken is te danken aan de ringers die de kerkuilen hebben geringd en mensen die de ringen vinden. Met elk onderzoek, dat uitgevoerd wordt, krijgen we telkens ietsje meer te weten over de soort. We weten al zo veel over de kerkuilen, maar er zijn ook nog zoveel vragen over deze uil. Door te onderzoeken, worden vragen beantwoordt en daarmee zullen we in de toekomst de soort beter kunnen beschermen. 

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs