Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
een ei (niet zelf gelegd) Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Tussenstand of eindstand?

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 20 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1006x

Gisterochtend heeft mevrouw Winterswijk haar derde ei gelegd. Daarmee komt de stand Dongen-Winterswijk op 3-3. De vraag die iedereen nu natuurlijk bezig houdt: is dit de eindstand (en eindigt de 'wedstrijd' dus in een gelijkspel), of weet Winterswijk er in blessuretijd nog een eitje in te trappen?
binnenzijde van een ei (afbeelding uit: Het Vogelei, Tim Birkhead)

Tussen het eerste en tweede ei zat 57 uur en tussen het tweede en derde bijna 55 uur. Als we het gemiddelde van 56 uur aanhouden, dan valt een eventueel vierde ei dus vrijdagavond ergens tussen 18.00 en 20.00 uur te verwachten. Maar een uurtje eerder of later kan ook. Over een vijfde gaan we beter helemaal nog niet speculeren.

Broedbegin een indicatie voor vierde ei?

Zoals in mijn blogs gisteren betoogd, valt over de start van het broeden niet veel met zekerheid te zeggen. Of ze nu vannacht het grootste deel van de tijd op de eieren doorbrengt, of niet: een indicatie voor het al dan niet leggen van een vierde ei is het niet. Er zit niets anders op dan rustig af te wachten. Speculeren mag uiteraard. Wat wellicht wel zo is dat als ze vannacht start met broeden er geen vijfde ei gaat komen. Zoveel durf ik wel te beweren (tenminste ...).

Een ei: de buitenkant

Nu we het toch over eieren hebben ... een mooi moment deze vernuftige uitvinding van moeder natuur eens wat nader onder de loep te nemen. Een steenuilenei is meer rond dan langwerpig zoals op de foto hierboven is te zien. Gemiddeld is een ei 34,3 mm lang en 28,7 breed. Het volume bedraagt 14,3 cm³. Het gemiddelde gewicht bedraagt direct na de leg een gram of 15-16. Gedurende het broeden verliest het ei een paar gram aan gewicht (zie ook mijn blog van morgen). Kort voor het uitkomen weegt het nog een gram of 13. De schaal weegt ongeveer anderhalf tot twee gram. Kun je zelf uitrekenen hoe zwaar het kuiken is als het ter wereld komt.

Een ei: de binnenkant

Een ei is opgebouwd uit een dooier en eiwit. De dooier vormt het voedsel voor het zich ontwikkelende jong en het restant ervan wordt kort het uitkomen helemaal in het lichaam opgenomen. Later zal ik daar nog een foto van plaatsen. Het eiwit vormt de bescherming (stootkussen) van de dooier en het embryo. Aan de stompe kant van het ei vormt zich een luchtkamer. Hierin bevindt de zuurstof die het kuiken nodig heeft nadat het de schaal heeft aangepikt en zelf moet ademen. Aan de binnenkant van de schaal bevinden zich twee dunne vliesjes: een eimembraan en een schaalmembraan. Zij houden het eiwit en de dooier bij elkaar zolang de eischaal nog niet is aangemaakt (zie ook mijn blog van morgen). Zie daar het ei: een simpele, maar uitermate doeltreffende uitvinding, moederkoek en couveuse in één.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs