Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Bosgezicht met nestlocatie (foto van Bart)

Door Engbert BDL

Trouwen voor de wetenschap….

Engbert BDL | vrijdag 14 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1543x

Ere wie ere toekomt; allereerst wil ik de ringers van roofvogelwerkgroep Roerstreek ( Lex Verbeek en Thei Hermanns) van harte bedanken voor de zeer vlotte en correcte wijze waarop zij de jonge bosuiltjes geringd hebben.
Het ringen van de jongen (foto van Bart)

Voordat de ringers naar  “onze” kast kwamen hebben ze eerst op een andere locatie geringd. Hier troffen ze een volwassen bosuil en drie kuikens aan. De volwassen vogel is als kuiken in deze kast geringd in 2014!

Acht jongen

Ons huidige vrouwtje is in 2015 geringd, ook in deze kast en woog toen 515 gram, in dat jaar heeft ze samen met een partner 4 jongen groot gebracht. We weten immers nooit, als deze niet geringd is en gevangen wordt ook dezelfde is. Omdat ze twee jaar geleden als volwassen vouw is geringd weten we alleen dat ze minimaal vier jaar oud is, ze kan dus ook ouder zijn maar dat weten we niet. We weten nu wel zeker dat ze 8 jongen heeft groot gebracht.

De jongen: hier doet zich een tegenstrijdig voorval voor.

Kuukeen: NLA 6.194.027, met een gewicht van 354 gram en vleugellengte van 152mm.

Biskuuk: NLA 6.194.028, met een gewicht van 359 gram en een vleugellengte van 137 mm.

Bij jonge bosuilen wordt de ouderdom niet bepaald door het gewicht doch door de veugellengte, en hier ziet u dan ook dat Biskuuk zwaarder is dan zijn of haar brusje. Geslachtsbepaling bij het ringen van jonge bosuilen kan niet op grond van uiterlijke kenmerken. Bij oehoes en slechtvalken kunnen ze bij het ringen wel het geslacht bepalen. Dat komt omdat er een structureel verschil in grootte is tussen man en vrouw bij deze twee soorten. De groeisnelheid van een vrouw is groter. Maar 100% zeker is dat ook niet. Bij bosuil en steenuil is er nauwelijks verschil in grootte tussen man en vrouw en daar is geen verschil in groeisnelheid. Met de vleugellengte van alle uilensoorten kunnen we wel de leeftijd bepalen, maar dat is bij deze twee niet zo moeilijk.

Opnames

Tijdens het ringen zijn er opnames gemaakt, echter ik weet niet door wie, maar er is mij verzekerd dat zodra deze beschikbaar zijn/komen u als eerste daarover bericht krijgt via een weblog of via de chat.

Het niet-uitgekomen (eerste?) ei was wel bevrucht en helaas zat er ook een volgroeid kuiken in. Waarschijnlijk is door het gaatje c.q. de deuk het ei te snel uitgedroogd (snel vochtverlies) waardoor het zo taai was geworden dat hierdoor het kuiken er niet uit kon komen.

Engbert


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs