Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Topseizoen

Bernice Goffin | dinsdag 6 augustus 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 966x

Het vijfde ei is inmiddels gelegd en er zijn nog aardig wat paringen waargenomen: het is dus mogelijk dat er nog meer eieren volgen. Onze kerkuilen weten niet van ophouden, en Team Kerkuil dus ook niet!
Foto Jelle de Jong

De resetknop

Onvoorstelbaar hoe snel ons kerkuilenkoppel op de resetknop heeft gedrukt nadat de kinderen uit huis waren. In een eerder blog noemde ik nog dat ze hun rust hadden verdiend, maar daar waren ze het duidelijk niet mee eens! Vrijwel direct nadat de jongen de kast hadden verlaten werd het koppel weer helemaal opnieuw smoorverliefd op elkaar en na nauwelijks twee weken lag daar dan weer een ei.

 

Profiteren

Waarom ons koppel zo enthousiast doorgaat is intussen al vaker genoemd: de kerkuilen maken maximaal gebruik van de hoge muizenstand dit jaar. Dit fenomeen gebeurt nu niet alleen bij de kerkuil. Als u de blogs bij de steenuil hebt gevolgd zult u hebben gelezen dat het ook voor deze uilensoort een absoluut topjaar is. Verder is er recent ook nieuws binnengekomen over de ongebruikelijk hoge aantallen velduilen in ons land dit jaar. De kerkuil is dus zeker niet de enige vogel met deze opportunistische strategie.

 

Hoe gaat het nu met… de jongen?

Onze recent uitgevlogen kerkuilen gaan nu een gevaarlijke tijd tegemoet: ze moeten nu zo snel mogelijk leren om zelf te jagen en gevaar te vermijden om te overleven. Aanvaringen met verkeer vormen een van de voornaamste doodsoorzaken voor kerkuilen. De jongen moeten ook uitkijken voor roofdieren: de havik en de oehoe zijn sterk genoeg om kerkuilen te overrompelen. Daarnaast hebben kerkuilen veel moeite met strenge winters met veel sneeuw, wanneer er maar weinig muizen zich laten zien. Vooral de jonge, onervaren uilen kunnen dan niet genoeg voedsel verzamelen.

 

Goede hoop

Gelukkig kunnen onze jongen, dankzij de hoge muizenstand, een uitzonderlijk goede start van hun leven krijgen. Dat zal ook gelden voor de jongen die nu, nog nauwelijks ontwikkeld, in de eieren zitten. Ik heb dan ook goede hoop voor beide generaties!

Foto André Eijkenaar

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs