Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Toch nog ergens positief voor?

Pieter van den Assem | vrijdag 12 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 783x

Het Coronavirus heeft Nederland flink in de ban gehouden de afgelopen maanden. Nu het leven weer een soort van op gang komt, wordt het ook steeds drukker op de weg. Wat voor invloed heeft dit voor de uilen in Nederland?
Een kruidenrijke berm trekt veel muizen en dus ook uilen aan (Foto : Arie Koster)

Een aantal uilen in Nederland maken gretig gebruik van de bermen langs wegen, deze kruidenrijke stukken grond zijn een walhalla voor muizen. De kerkuil is een soort die vaak het slachtoffer is van het verkeer, echter door de corona-crisis zijn er waarschijnlijk minder aanrijdingen met kerkuilen geweest. Is de corona-crisis toch nog ergens positief voor…

Leven met grote broers of zussen kan vervelend zijn

De laatste paar dagen is het verschil in formaat goed te merken tussen k3 en de andere kuikens, maar zo’n klein kuikentje kan heel veel pit hebben. Meerdere keren heeft het kleinste kuiken de buit voor zichzelf weten op te eisen, maar meestal bleken zijn ogen groter dan zijn maag. Vaak was de muis te groot waardoor k3 hem niet in zijn geheel kon doorslikken, de buit werd dan al gauw terug gestolen door de oudere kuikens. Laten we hopen dat k3 de komende tijd meer aandacht krijgt van vrouw kerkuil.

Camera aan… ACTIE!

Niet alleen het gewicht van de kuikens verandert, ook het gedrag verandert. Elke dag worden de kerkuilen steeds drukker en actiever. Vaak zie je de kuikens met hun kop heen en weer bewegen. Dit doen uilen om zo beter te interpreteren wat ze zien. Uilen kunnen namelijk niet hun ogen bewegen als wij mensen. De ogen van uilen zitten vast in de oogholte in de schedel. Door met de kop heen en weer te bewegen zien ze een object van meerdere hoeken en schatten ze zo bijvoorbeeld de afstand in van iets wat ze zien.

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs