Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Tips & tricks voor je eigen gierzwaluwnest

Marlon de Haan | zondag 4 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 378x

Wil jij graag de gierzwaluw helpen? En denk je, “Ik wil ook wel graag een nest in mijn huis”? Dan is deze blog voor jou. Ik leg de eisen van een gierzwaluw uit en geef je meer tips over het geven van een nestplek van de gierzwaluw.

Het gaat helaas slecht met de gierzwaluw. Eén van de oorzaken hiervan is een vermindering van nestplekken. Steeds meer daken en spouwmuren worden geïsoleerd waardoor nestplekken verdwijnen. Ook nieuwe woningen worden helaas vaak gebouwd zonder nestlocaties voor fauna. Met een paar simpele aanpassingen houd je toch nog ruimte over voor de gierzwaluw.

Plaatsen van een nestkast/neststeen

De makkelijkste manier om een nestplaats te realiseren voor de gierzwaluw is het plaatsen van een gierzwaluwnestkast. Deze kan je kopen van verschillende verkopers, onder andere via Vogelbescherming. Je betaalt er zo'n 40 euro voor. Je hebt verschillende types van nestkasten: nestkasten die je in de muur plaatst en types welke je op de muur schroeft. Je kan de kast natuurlijk ook zelf maken! Zorg dan voor een duurzaam materiaal. De geëiste minimale afmetingen van de kast zijn:

  • Binnenmaat bodem 15 x 25 centimeter
  • Binnenmaat hoogte van 13 centimeter
  • Invliegopening van maximaal 2 centimeter boven de bodem (vanaf binnen gemeten)
  • Invliegopening is 7 centimeter breed en tussen de 3 en 3,5 centimeter hoog
  • Zorg dat de invliegopening asymmetrisch wordt geplaatst. Zo ontstaat een donkere hoek voor het nest.

De nestkast moet op minstens 4 meter hoogte worden geplaatst, maar het liefste zo hoog mogelijk. Daarnaast is het beste om meteen zo veel mogelijk kasten te plaatsen. Gierzwaluwen zijn namelijk koloniebroeders en broeden het liefst met andere gierzwaluwen in de nabije omgeving. Lukt het je niet om er meer dan één te plaatsen? Liever één dan geen, zeg ik zelf altijd! Je kan nog vragen aan je buren of zij het ook zien zitten om een nestkast te plaatsen. Zo kan je toch nog een kolonie creëren.

Gierzwaluwdakpannen

Deze speciale dakpannen zijn bedoeld om een dakpan op je dak te vervangen. In deze dakpannen zijn invliegopeningen, waardoor de ruimte onder het dak gebruikt kan worden door gierzwaluwen. Inmiddels zijn de gierzwaluw-experts niet enthousiast over deze dakpannen. Vooral nu de meeste daken geïsoleerd zijn is het echt te warm onder de pannen. Als de temperaturen zo hoog worden, kunnen de eieren, jongen of zelfs de gierzwaluwen zelf oververhit raken. Wij raden het daarom af om deze gierzwaluwdakpannen te gebruiken.

Kant-/gevelpannen

Ken je die dakpannen die de kopgevel afwerken? Die noem je kantpannen of gevelpannen. Als er ruimte zit tussen je (bakstenen) gevel en de kantpannen, zijn deze meestal heel geschikt voor diersoorten. Denk bijvoorbeeld aan huismussen, spreeuwen, verschillende soorten vleermuizen, maar ook voor de gierzwaluw! Mocht je je eigen huis zien en opmerken dat er niet echt ruimte is tussen de gevel en de kantpannen, kan je er wellicht voor kiezen om er een paar te verschuiven zodat de ruimte groter wordt. Vervolgens kan een gierzwaluw zijn nest maken op de rand van de (spouw)muur. That's it ;).

Algemene eisen

Invliegopening

De ruimte rond de invliegopening moet vrij zijn, bijvoorbeeld: een boom direct voor de gemaakte nestgelegenheid zal een invliegroute van de gierzwaluw blokkeren. Daarmee is de nestgelegenheid meteen niet meer geschikt. Houd daarom zo'n 1,5 meter rondom de nestplek 'vrij'.

Oriëntatie

Zoals al gezegd kan het in bepaalde delen van de bebouwing heel warm worden. De oriëntatie van de nestkast heeft hier onder andere invloed op. Plaats de nestkast altijd richting het noorden of het oosten en zo mogelijk op een beschaduwde plek zoals dicht onder een brede dakrand.

En heb geduld…

Gierzwaluwen zijn erg trouw aan hun originele nestplek en jongere vogels zoeken vaak in de buurt van bestaande nestplaatsen. Het kan daarom jaren duren voordat je gecreëerde nestplek in gebruik wordt genomen. Heb daarom geduld! De nestplek kan in de tussentijd nog in gebruik worden genomen door bijvoorbeeld een huismus of een spreeuw, waarmee het ook slecht gaat. Je moeite wordt daarom sowieso gewaardeerd, gierzwaluw of geen gierzwaluw!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs