Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Tijd om uit te vliegen

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

Tijd om uit te vliegen

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 5 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 256x

Ik was maandagavond net ingelogd bij BdL kerkuil om vol bewondering K6 om 21:32 uur sierlijk te zien uitvliegen. Wat was dit prachtig om te zien en wat een perfecte landing op de hooibalen. Meteen ontplofte de groepsapp en de chat. K6 is de laatste in de rij en waagde de sprong 54 dagen oud.
Lege kast

De kast begint leeg te lopen

En hiermee begint ook het afscheid van dit mooie nest in zicht te komen. Ja, het is echt tijd om ons daarop te gaan voorbereiden. Natuurlijk lukt dit bijna niet, maar K6 zal ook steeds vaker en langer buiten de kast gaan verblijven. De oudste kuikens vliegen steeds vaker buiten de hooiberg en dan is het duidelijk dat het moment van uitvliegen snel dichterbij komt. In het begin zullen ze dicht bij de hooiberg vliegen, maar dit gaat natuurlijk steeds meer verschuiven en trekken ze de wijde wereld vol gevaren in. Hun behendigheid in het vliegen verschilt nauwelijks meer van die van hun ouders. Die voeren hun jongen nog wel, maar dit gaat wel afnemen. Ze gaan ook zelf op zoek naar voedsel. Het jagen is weliswaar aangeboren, maar de fijne kneepjes moeten toch de komende tijd toch echt geleerd worden. Bij het verlaten van de ouderlijke omgeving op de leeftijd van ongeveer 3 à 4 maanden bereikt de sterfte onder de jongen een hoogtepunt. Aan het einde van hun eerste levensjaar zijn ze volwassen en kunnen voor nageslacht gaan zorgen. Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Zo is er een broedgeval bekend van een vrouwtje kerkuil van vijf maanden oud!

Korte- en lange afstand vliegers

Jonge kerkuilen verspreiden zich na het broedseizoen in willekeurige richting. Bijna 70% van de jonge geringde kerkuilen wordt binnen een straal van 50 km teruggevonden en 87% binnen 100 km. Slechts 2,5% van de in ons land geringde uilen wordt verder dan 300 km terug gemeld. 

Vooruitzien

Er zijn al kerkuilen die begonnen zijn aan een tweede legsel. Als het voedselaanbod goed is, kan er zelfs ook nog een derde legsel komen. Ik ben benieuwd of er in het Woold een vervolg legsel gaat komen. Voorlopig zijn man en vrouw kerkuil nog even bezig om de 6 jongen te voorzien van muizen. En wij als kijkers genieten nog volop van de beelden van dit prachtige nest. Maar wees voorbereid op de toekomst het kan elk moment vanaf nu zijn dat we overdag of ’s avonds er geen 6 meer tellen en dat het definitieve uitvliegen een feit is.

 

 

paalzitten

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs