Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE
Ronald van Harxen, STONE | donderdag 26 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 840x
Blijft een beetje lastig dat met zekerheid te zeggen, maar aan het voorzichtige en onderzoekende gedrag te zien, zou het zo maar een nieuwe dame of heer kunnen zijn. Hebben de kerkuilen de tegenaanval ingezet en nemen ze zo meteen de nestkast weer over of houden de kauwen dapper stand? Wie het weet mag het zeggen, maar spannend zal het nog wel even blijven.
Het is in ieder geval weer een aardige illustratie van de constante woningnood onder holenbroeders. De concurrentie is hevig en zo nu en dan wordt er een stevig robbertje om gevochten. We zagen het dit seizoen al bij de slechtvalken, en uit eerdere edities kan ik me epische gevechten tussen steenuilen en holenduiven herinneren, tussen torenvalken en kauwen en tussen kerkuilen en torenvalken. Het gaat er vaak niet bepaald zachtzinnig aan toe. De holenduiven deelden zulke rake klappen uit dat het mannetje steenuil de kast bijna niet meer binnen durfde. De belangen zijn dan ook groot: of je slaagt erin nakomelingen op de wereld te zetten en je genen door te geven, of je moet een jaartje overslaan.
De kauwen zullen zich dan ongetwijfeld ook niet gemakkelijk gewonnen geven. Ze hebben fors geïnvesteerd door maar liefst 5 eieren te leggen en dan geef je niet zomaar de sleutel af. Ondanks hun kleinere formaat hebben ze één groot voordeel: de kerkuil moet door een kleine opening naar binnen en is op dat moment kwetsbaar. Hij (zij?) kan zijn sterkste wapen, de klauwen, pas inzetten als hij zich vrij in de nestkast kan bewegen. De kauwen weten dat en zullen hun best doen het niet zover te laten komen. Hun dolkachtige snavel is daarbij een krachtig wapen. Een kerkuil zal zich wel drie keer bedekenken alvorens vanuit zo'n ongelijke positie de strijd aan te gaan.
Ik ben benieuwd of de kauwenman zich in de strijd zal werpen als de nood aan de vrouw komt. Groot nadeel is natuurlijk dat de kerkuil pas 's nachts het strijdperk betreedt, als meneer al lang op een oor ligt. Best mogelijk dat hij niet eens meekrijgt wat er zich afspeelt. Of zou zijn eega het zo op een gillen zetten dat hij er wakker van wordt en haar te hulp schiet? Toen vorig jaar een steenmarter snode plannen had met de jonge steenuilen in Winterswijk, voerden beide ouders gecoördineerde luchtaanvallen uit.
Vervelend voor de kauwen is dat kerkuilen het gehele voorjaar door met de eileg kunnen starten. Regelmatig gebeurt het dat in de loop van het voorjaar de muizenstand toeneemt, een extra prikkel voor de kerkuilen nog een broedpoging te wagen. Voor de kauwen betekent het dat ze voortdurend alert moeten blijven. Het zal dan ook nog wel enige tijd code geel blijven in Dongen.
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..