Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE
Ronald van Harxen, STONE | zondag 28 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 798x
Maar liefst 6 veldmuizen en 1 bosmuis lagen op hun beurt te wachten. De zwaarste veldmuis woog 40,4 gram en zou qua gewicht prima in het rijtje jongen passen: 56, 52, 44, 28 en 17 gram. Opvallend dat de jongen zo uiteenliepen in gewicht. De zwaarste woog ruim 3 keer zo veel als de lichtste. Bij kerkuilen zou je zeggen dat ze steeds met een dag verschil uit het ei zijn gekomen, bij steenuilen verklaar je dat vooral uit de voedingstoestand. Ondanks de grote hoeveelheid muizen zijn de jongen waarschijnlijk niet gelijkmatig gevoerd. Mogelijk speelt ook het verschil in geboortegewicht een rol. Dat laatste wordt natuurlijk bepaald door de hoeveelheid voeding die een ei bij de vorming meegekregen heeft. Uit metingen in de jaren 1998-2000 weten we dat het volume van de eieren per nest flink kan verschillen. Waar minder in zit, kan ook minder uitkomen. Interessante vraag is uiteraard waar dat verschil in volume precies vandaan komt. Daarop ingaan voert te ver voor dit blog (bovendien weet ik het niet:).
Terug naar de vrouw in kwestie. Wat een superwijf is het eigenlijk, de vergelijking met Superwoman kan ze met gemak doorstaan. In één seizoen heeft ze maar liefst 10 eieren gelegd, 5 rond half april en 5 een ruime maand later. Een topprestatie! En als je dan bedenkt wat ze allemaal doorstaan heeft wordt, de bewondering alleen maar groter: 2 onfrisse types die je een ring omleggen, man verloren, nieuwe vrijer aan de haak geslagen, 2 onfrisse types de je eieren komen tellen, legsel dat verloren gaat (door predatie?), verhuizing naar een nieuwe nestkast, weer die 2 onfrisse types, 5 eieren leggen, opnieuw die onfrisse types, 5 jongen en verdorie weer die 2 onfrisse types. Onverstoorbaar, met maar één doel voor ogen: ik zal en moet een stel kids op de wereld zetten. Hoor ik daar een daverend applaus?
Nog even terug naar de toch wel ruime voorraad muizen die er gisteren bij lag. Ook bij ons cameranest worden nog steeds muizen aangevoerd en Geert zou Geert niet zijn als hij ze niet nauwgezet geteld had (ondanks dat het prooitellen gestopt is). Bloed kruipt nog altijd waar het niet kan gaan. Maar mooi, want we nu weten we dat er vanaf 14 juni minimaal 19 muizen zijn aangevoerd en dat dat aantal sinds er begin van de week opnieuw gemaaid is, weer aan het oplopen is. Topdag was 25 juni met 5 exemplaren, geweldig vastgelegd in het fraaie clipje dat Geert ervan maakte. Uiteraard zullen er meer muizen gevangen zijn, maar bijzonder dat een deel ervan nog steeds op het terras bezorgd en genuttigd wordt.
Volgende week zondag in Peyton Place (Goede tijden, slechte tijden voor jongere generaties) het vervolg van Superwoman en haar kids.
NB Om de suggestie die in de chat ongetwijfeld gedaan gaat worden voor te zijn: nee, de 2 onfrisse types nemen geen duo-douche op de tak. Het voorstel voor een tikkie om zeep (of bier of patat) te kunnen kopen steunen we uiteraard van ganser harte!
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..