Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Superfoods

Linda Persoon | woensdag 10 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 179x

Superfoods, een term die we allemaal wel eens hebben gehoord. Er wordt voedsel mee bedoeld ‘waarvan geclaimd wordt dat het nuttigen uitzonderlijk voordelig zou zijn voor de gezondheid van de mens’ (Wikipedia). Bij de merels staat ook superfood op het menu!

Kleine mereltjes worden groot, en hoe! In een korte tijd van zo’n 14 dagen veranderen de kleine naakte embryootjes in bijna-klare merels! Om dat voor elkaar te krijgen moeten ze wel heel goed voedsel binnen krijgen, waar je supersnel op kunt groeien.

Menu

Om te groeien hebben kleine merels eiwitten nodig en laten insecten daar nou vól mee zitten!
Dus vliegen de ouders af en aan met rupsjes, mugjes, kevertjes, wormpjes en af en toe een mot. Een jonge vogel hoeft niet apart te drinken omdat deze insecten al vochtig genoeg zijn, handig!
Volwassen merels hebben een nog iets uitgebreider menu en zijn, naast insecten, ook gek op bessen en fruit. Merels in de tuin zullen dus erg blij zijn met een groene, bloemrijke omgeving die insecten aantrekt, een grasveldje om op zoek te gaan naar regenwormen en een liguster of klimop om in het najaar bessen te vinden. Wil je het helemaal maken bij je tuinmerel, plant dan een kersenboom.

Help een handje

Tijdens de winter of een nat voorjaar kun je de merel een handje helpen door wat voer in de tuin te leggen. Geschikt voer zijn gewelde rozijnen en krenten, fruit, bessen of speciale vogelvoedermix. De merels in mijn tuin zijn ook gek op gedroogde meelwormen, een eiwitrijke snack vol voedingsstoffen.

Salamander

Onze vaste kijkers weten het vast nog wel, vorig jaar zagen we Vrouw Merel een zeer bijzondere vangst brengen, namelijk een salamander! Ook deze ging bij de kleine kuikens van harte naar binnen (je kunt het clipje over de salamander hier terug kijken). Voor de Beleef de Lente-camera toen een uniek moment! De literatuur leerde ons daarna dat merels die in de buurt van ondiep water leven wel vaker kleine ambifieën, zoals salamanders en kikkervisjes, vangen. Misschien zien we dit seizoen ook nog wel een bijzondere waterprooi voorbij komen!

De kleine merels hebben nog maar even om zich goed vol te eten want het moment van uitvliegen komt er al aan. Buiten het nest zullen ze ook nog enige tijd gevoerd worden door de ouders. Geniet voor nu nog even van de beelden!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs