Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Succesverhaal

Bernice Goffin | vrijdag 5 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 972x

Fantastisch om te zien hoe de jongen langzaamaan sterker en onafhankelijker worden. Éen van de jongen heeft zelfs al een dagje buiten de kast geslapen. Overal in Nederland gebeurt dit nu: opgroeiende en uitvliegende kerkuilen. Een goede boost voor de kerkuilenstand!
Foto Jelle de Jong

Licht in de duisternis

Met veel vogelsoorten gaat het niet goed. Mogelijk heeft u wel berichten voorbij zien komen van de dramatische achteruitgang van bijvoorbeeld de huismus, de veldleeuwerik en de grutto. Tussen al dat verlies is het soms moeilijk om te zien hoe het ooit nog goed kan komen met de natuur in Nederland. Maar er zijn lichtpuntjes die laten zien dat beschermen werkt. De kerkuil is zo een lichtpuntje.

 

Terug van weggeweest

In de jaren ’60 was de kerkuil namelijk vrijwel geheel uit ons land verdwenen. Dankzij het harde werk door Vogelbescherming Nederland en Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland weet de kerkuil ons land nu weer te vinden als broedplaats. Onder andere het plaatsen van geschikte nestkasten deed wonderen aangezien de kerkuil in ons nette landje nog maar weinig natuurlijke broedholtes kon vinden. Intussen is de kerkuil zelfs van de rode lijst van Nederlandse broedvogels verwijderd!

 

Doorzetten

Dat het weer goed gaat met de kerkuilen, betekent niet dat het beschermwerk voorbij is. De nestplaatsen en jachtgebieden van de kerkuil moeten behouden worden om nóg een vrije val van de populatie te voorkomen. Daarnaast zijn er nieuwe bedreigingen: veel van onze natuur, zoals woekerend ‘onkruid’ en takkenhopen, wordt steeds netter opgeruimd in ons land. Dat klinkt misschien positief, maar het betekent dat muizen minder voedsel en schuilplaatsen kunnen vinden en dus dat de kerkuil minder prooi heeft.

 

Opgeruimd staat… Lelijk!

Ook veel andere dieren kunnen in ons opgeruimde land minder voedsel, beschutting en nestplaatsen vinden. 'Opgeruimd staat netjes', is het gezegde. Maar is een opgeruimd land nou wel zo mooi als dat betekent dat er geen bloeiende planten en rondscharrelende dieren meer zijn? Daarom is mijn advies: laat eens wat kruiden staan in uw tuin, of laat wat takken liggen na het snoeien. En aanschouw wat voor een prachtige planten en dieren u dan in uw tuin kan vinden. Dat is toch geen rommel te noemen?

De wondere wereld van 'rommel': korenbloem met steenhommel. Foto Bernice Goffin

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs