Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Stijgen en dalen

Arda van der Lee, STORK | donderdag 11 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 941x

Het maakt nogal wat uit waar je als ooievaarsjong uit het ei kruipt; in een vrijstaand nest of in een nest in een 'flat'. Onze jongen groeien op in een vrijstaand 'huis': heel handig bij de eerste vliegavonturen.

Het nest in Gennep torent hoog boven de omgeving uit, er is niets waar je als jonge ooievaar omheen moet laveren om op te stijgen of om weer veilig te landen. Voor veel jongen op paalnesten geldt dat ook. Maar je zal maar uit het ei gekropen zijn in één van de nesten op de hoogspanningsmast bij Lelystad.

Capriolen

Afgelopen week was ik daar om het aantal jongen te tellen (15 dit jaar, meer dan vorig jaar) en ik had alle tijd om de capriolen te bekijken die de jongen daar uit moeten halen om op te stijgen en vooral om weer op het nest terug te komen. 

Ooievaarsflat

Hebben je ouders één van de bovenste nesten betrokken, dan gaat het allemaal nog wel. Je hoeft alleen maar op te passen dat je niet tegen één van de draden vliegt die zo hinderlijk vlak langs het nest lopen. Maar ben je geboren in een tussenwoning in deze ooievaarsflat, dan moet je echt op je tellen passen. Er zitten allerlei stalen buizen in de weg voordat je het luchtruim kunt kiezen. En als je weer wilt landen, knal je daar zomaar hard tegen aan. Wonder boven wonder lukt het de jongen toch bijna altijd om ook van deze nesten veilig weg te vliegen.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs