Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Zo weinig ruimte heeft een steenmarter nodig. Foto: Dennis Stronks. Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Steenmarter

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 15 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1117x

Elk jaar krijgen de uilen wel een of meerdere keren bezoek van een steenmarter. Tot nu toe is dat goed afgelopen voor de jongen, maar Benno neemt liever het zekere voor het onzekere. Afgelopen weekend heeft hij daarom de anti-steenmarterconstructie weer in stelling gebracht (zie foto verderop).

Niet de boom in

De constructie bestaat uit een rond de stam opgetrokken gaaswerk en is  voorzien van een stroomdraadje. Dit verhindert de marter via de voet van de boom de stam in te klimmen en bij springen is de kans groot dat hij de stroomdraad raakt. Overigens zijn dit soort oplossingen alleen goed toepasbaar bij solitaire bomen. Als de boom dicht bij andere bomen of een schuurtje staat is het voor een marter een koud kunstje van de ene naar de andere te springen. Wat dat betreft moet je een marter nooit onderschatten.

Kauw gaf het signaal

Het geheel is vorig jaar voor het eerst opgesteld nadat een steenmarter de kauwenkast in de wilg 30 meter verderop was binnengedrongen. Hij verraste daarbij het broedende vrouwtje kauw; er was voor haar geen ontkomen aan. Later kwam hij nog terug om ook de eieren buit te maken. Voor Benno was dat het signaal extra maatregelen te nemen bij de steenuilenkast. Het ziet er naar dat het heeft gewerkt. Na installatie is de steenmarter niet meer in de boom gesignaleerd. 

Binnengedrongen

Hoewel de steenmarter er ook de installatie van de constructie er niet in is geslaagd de kast binnen te dringen, is het gevaar niet denkbeeldig. Dat bleek van de week nog weer eens toen ik maandag het volgende mailtje kreeg: "Tot mijn schrik, gealarmeerd door een gekrijs van 4 eksters vliegend om hem heen, zag ik  net een steenmarter opkruipen via de dikke stam van de wilg, naar het eerste (oude) nest, waar hij vervolgens moeiteloos inkroop (en blijft). Hij is er volgens ons nog niet uit, en Hans probeert met de ladder omhoog te kruipen. Wat raad je aan om te doen?? Ik weet dat moeder uil met de eieren in het andere nest broedt. Is dat zijn volgende stap?"  Morgenmiddag ga ik poolshoogte nemen. Ik houd jullie op de hoogte.

Bij de foto van de steenmarter

De fotograaf kende de plek uit het verleden. Toen hij even stilstond kwam de marter toevallig naar buiten: "Een fantastisch moment! Het duurde amper 30 seconden en toen was ze weg". Volgens hem was ze ook nog eens zwanger. De foto illustreert fraai hoe weinig ruimte een steenmarter nodig heeft een holte binnen te komen. Het is  ook een illusie te denken te denken dat alle predatie kan worden voorkomen. Bovendien: steenmarters moeten ook leven. En zeg nu zelf: het zijn toch prachtige dieren? Alleen liever even niet in 'onze' boom. Dus dank aan Benno! En aan Dennis voor de foto van de steenmarter.

foto: Benno van Lochem

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs