Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
MM

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Stand van zaken

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | vrijdag 17 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 330x

Op dit moment zien we dat de beide ouders jagen en in de nacht van 16 juni komen er 16 prooien binnen, genoeg te eten voor alle kuikens en wat een variatie aan muizen, een mooi resultaat. Hoe gaat het landelijk? En waarom blijft het ringen belangrijk.
SKWN

Landelijkbeeld

Op dit moment zijn veel vrijwilligers bezig met de controles van de kerkuil kasten. Het is op dit moment te vroeg om nu al een landelijk beeld te schetsen. In het bericht van Nature Today blijkt al dat het best weleens een moeilijk jaar zou kunnen worden voor de kerkuil. In mijn controle gebied zijn we nog niet klaar, maar het aantal bezette kasten is tot nu toe mager en we zien kleine broedsels.

Uit het midden van het land kwam een vraag binnen met ook al zorgelijke berichten over het aantal bezette kasten.

De kerkuil is sinds een aantal jaren geen rode lijst soort meer, echter de afgelopen twee seizoenen zien we een drastische daling in het aantal broedparen, bescherming blijft dus zeer zeker nodig.

METEN IS WETEN…

Ringen of niet ringen, dat is altijd de vraag als zich jongen in een nestkast bevinden. We weten dat hier verschillende meningen over zijn. Zelf ring ik wél kerkuiljongen en vind dat ook belangrijk, omdat we zo meer over de soort te weten komen, dat kan bijdragen aan hun bescherming.

Tijdens het ringen krijgen de jonge vogels niet alleen een ring om, maar meten we ook vleugellengtes en gewicht. Deze gegevens zeggen iets over de conditie van de jongen. Verder kijken we of de vogels misschien groeistoornissen hebben. Dat kan komen door parasieten zoals mijten en luisvliegen.

Van veel kerkuilen horen we nooit iets terug. Ze vestigen zich op een plek waar niet gecontroleerd wordt of gaan dood en worden niet gevonden. Toch is er ook een toenemend aantal waar we wel iets van te weten komen. Ringen is daarvoor heel belangrijk.

TERUGMELDING

Iemand vindt een dode uil, bijvoorbeeld op het eigen erf of langs de kant van weg als verkeersslachtoffer. We noemen dit een publieksmelding. Als het een geringd exemplaar is, weten we dan in ieder geval de laatste verblijfplaats, z’n leeftijd en waar de kerkuil geringd is en door wie, en hoe ver hij van de ringplaats gevonden is.

TERUGVANGST

Wat ook kan: een ringer vangt een kerkuil in de nestkast tijdens een controleronde. Als de kerkuil geringd is, wordt het ringnummer genoteerd en ingevoerd in de ringdatabase Griel van het Vogeltrekstation. Dan weet je ook de leeftijd van de kerkuil, door wie de kerkuil geringd is en hoever hij zich van de ringplaats heeft begeven op dat moment. De ringer kan verder ook bepalen of het een man of vrouw is en hoe de conditie is door de kerkuil te wegen. Als de kerkuil nog niet is geringd, krijgt hij/zij op dat moment een ring aangelegd.

Dus, vindt u een levende of een dode geringde uil, geef het ringnummer altijd door via de website www.griel.nl                                           

 Alvast hartelijk dank.

Foto Reinder Dokter

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs