Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Lies Zandberg
Nederlands Instituut voor Ecologie / Wageningen Universiteit
Lies Zandberg, NIOO | donderdag 30 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1568x
Wanneer het mogelijk is zal de koolmees vooral voor insecten gaan. Vooral lekkere dikke rupsen en larves zijn favoriet. Hier zit veel eiwit en energie in die nodig is om actief te kunnen blijven. Maar ook spinnen, kevers, motjes en vlinders, vliegen en langpootmuggen staan op het menu. Met zijn scherpe snavel, kleine lichaam en wendbare vleugels kan hij makkelijk op dunne takjes en onder blaadjes zoeken naar zijn prooien. Een echte insectenjager!
Maar de keuze voor voedsel hangt ook af van de behoefte, en natuurlijk het aanbod. Wanneer de vogels in de rui zijn bijvoorbeeld, hebben ze voor de aanmaak van nieuwe veren extra eiwitten nodig die zwavel of keratine bevatten. In deze periode eten ze dan ook extra veel spinnen omdat hier deze specifieke eiwitten in zitten. En omdat in de winter er weinig insecten te vinden zijn schakelen ze noodgedwongen bijna helemaal over op een dieet van zaden en pitten.
In die winter periode eten koolmezen vooral beukennootjes. Het is gebleken dat ze daar zo afhankelijk van zijn, dat in jaren met uitzonderlijk veel beukennootjes meer koolmezen de winter overleven. Maar in slechte jaren zien we dat de mezen uit het bos trekken op zoek naar andere bronnen van voedsel. En laat er nu in de tuinen in steden en dorpen heel veel voedsel te vinden zijn! Dat er de afgelopen jaren minder koolmezen geteld zijn in de tuinvogeltelling kan dus gewoon een gevolg zijn van warme winters en een goede beukennoten oogst in het bos.
Maar nu het weer warmer wordt en er weer insecten tevoorschijn komen zijn deze weer favoriet als energiebron. En hopelijk kunnen we ook dit jaar op de BdL cameras gaan waarnemen wat voor verschillende prooien de koolmezen voor hun kroost weten te vangen.
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..