Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Slow...

Peter de Vries, NIOO | dinsdag 11 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 236x

Een trage start van de lente. Het bekende spreekwoord 'April doet wat ie wil' is deze aprilmaand wel van toepassing.

Regelmatig veel regen, dan weer heel veel zon met heerlijke temperaturen (vooral uit de wind) en 's nachts nog koud. Dit alles zorgt ervoor dat de koolmezen de kat nog even uit de boom kijken. Waarom haasten als je nog voldoende tijd hebt?

De week voor de Paasdagen ben ik elke dag op stap geweest in onze onderzoeksgebieden. Vele kilometers gelopen en tientallen nestkasten bekeken. Het overgrote deel van de kasten was leeg, maar in een aantal kasten lagen toch wel kleine plukjes mos. En, in kast 330 op de Hoge Veluwe vond ik dan toch drie kleine eitjes van de pimpelmees. En mijn collega vond op Oosterhout twee nesten met elke zeven koolmeeseieren. Dus het begin is er, het spel is op de wagen.

Waarom gaat het nu zo langzaam vraag je jezelf misschien af? Nou, de nachttemperatuur is heel erg belangrijk, misschien nog wel belangrijker dan de temperatuur overdag. Het kan dus overdag heerlijk weer zijn, maar als het 's nachts nog koud is (minder dan een graad of zeven) dan heeft dat dus veel invloed. Vrouwtjes van de koolmees moeten fysiek ook in staat zijn eieren te leggen en dat 'mechanisme' ontwikkelt zich simpelweg niet als het te koud is. 

Daarom kijken wij koolmeesonderzoekers ook veel naar de weerberichten, en dan vooral naar de temperatuur in de nacht. Blijft die laag dan weten wij dat er nog niet veel gaat gebeuren. Maar het blijft natuurlijk altijd een beetje koffiedik kijken, wij denken alles te weten, maar gelukkig verrassen de koolmezen ons toch ook nog regelmatig. 

Deze week weer het bos in, dus volgende week een nieuwe update met hopelijk veel eitjesnieuws (-: 

 

 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs